PUBLICITAT

Les multes i Pere Areny, els més llegits

  • L'obertura de comerços a la Seu i l'Ultra Trail desperten l'interès del lector
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatges de ltres de les notícies més llegides el 2013 al web d'El Periòdic d'Andorra. Foto: el periòdic

El més llegit de l'any 2013 al web d'El periòdic d'Andorra, www.elperiodicdandorra.ad, va ser la noticia publicada al mes juny titulada: Els andorrans hauran de pagar les multes pendents a l'estranger, en la qual fonts policials van explicar a aquest rotatiu que el mes de setembre s'intal·laven uns nous lectors de matrícula que crearien les dades instantàniament i les enviarien a la base de dades del Servei Català de Trànsit. Si el lector detectava alguna matrícula d'un vehicle andorrà – o d'altres països que no pertanyin a la UE– amb multes de radar pendents, avisaria a la patrulla més propera i, en cas que s'aturés el vehicle, el conductor hauria d'abonar in situ totes les sancions pendents amb una any d'antelació.

L'arribada de temps difícils per l'andorrà fitipaldi va seguir despertant interès, i és que la tercera notícia més llegida té a veure amb aquesta, i és que ‘La caça' de l'andorrà amb multes pendents a Catalunya va començar ja al juliol. La policia catalana va començar ‘la caça' de vehicles amb matrícula andorrana amb l'objectiu que paguessin les multes de trànsit pendents i segons van informar a aquest rotatiu fonts policials, una patrulla dels Mossos d'Esquadra es va instal·lar a l'N-142, a la rotonda de Civís, i aturava vehicles amb matrícula andorrana «de manera aleatòria»; posteriorment els agents comprovaven la matrícula a la seva PDA per saber si el conductor tenia multes pendents. El resultat del nou sistema va sorprendre els mateixos Mossos: gairebé tots els aturats van haver de pagar. El primer dia cap immobilitzat, però molts cobraments amb TPV.

La secció cultura s'emporta la segona posició en el rànquing per l'exclusiva L'última sentència a mort, a judici, en la qual els descendents de Pere Areny Aleix, executat el 1943 en l'última pena capital dictada al país, qüestionen els arguments del Tribunal de Corts. EL PERIÒDIC va accedir als interrogatoris als quals va ser sotmès l'homicida i li posa rostre a ell i a la víctima, el seu germà Anton.

Fins el dia 7 de novembre de 2013 no s'havia publicat mai la cara de Pere Areny Aleix, el protagonista d'aquest fatídic episodi, l'home que la matinada de l'1 d'agost va matar d'un tret el seu «mig» germà, Anton Areny Baró. Els descendents de Casa Gastó es van decidir a obrir els arxius familiars al redactor de cultura d'aquest rotatiu i a mostrar «els rostres de les dues víctimes d'aquella infausta jornada», i a qüestionar obertament els arguments amb què el Tribunal de Corts va castigar amb la pena capital: Pere Areny, un home de 29 anys que, segons Jordi Mas Bentanachs, erigit en portaveu, era de domini públic que patia de problemes mentals: «Després de 70 anys, potser ha arribat el moment de reflexionar sobre els fets i no limitar-nos a recordar la part més escabrosa de la mort d'Anton i de l'execució de Pere», deia Mas en l'article, qui parlava per primera vegada sobre el cas. «Mai ningú no s'ha fet públicament la pregunta: ¿va ser un judici just? ¿Es van respectar les garanties mínimes? Es donen per vàlides les afirmacions de la sentència, però si tenim en compte les declaracions de Pere i llegim amb atenció tota la instrucció, en podem treure altres conclusions».

En la quarta posició, l'obertura dels nous supermercats d'alimentació a la Seu d'Urgell i Montferrer que aquest rotatiu va anunciar al maig també van despertar l'interès dels lectors.

En cinquena posició, Esports amb el seu reportatge «No vull escoltar mai més ‘no pots'» sobre la figura d'Eloy Garcia, qui va patir una paràlisi a la part esquerra del cos com a conseqüència de l'extirpació d'un tumor cerebral. En tres mesos havia aconseguit abandonar la cadira de rodes, seguia sent entrenador de natació i mirava el futur amb optimisme.

En cinquena i sisena posició, economia. Per una banda la intenció d'Hacienda de frenar l'exportació de cigarretes a Andorra i Gibralatar, i per l'altra, l'entrevista a la nova directora general adjunta de BPA, Cristina Lozano: «Sempre m'ha agradat assumir nous reptes».

L'afició que desperta la cursa Ultra Trail també es va traduir en visites al web el mes de maig: en La neu «no és raó per canviar el recorregut». El mateix mes, una altra exclusiva del rotatiu va disparar les consultes: el cas d'un ciutadà andorrà veí d'Ordino que va ser detingut a Tailàndia acusat de portar munició.

Finalment, els hotels i les critiques a Internet tanquen el rànquing de les més llegides el passat 2013: «Hi havia bitxos i ens dutxàvem amb xancles».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT