PUBLICITAT

Estadística penja un nou tema específic de gènere al seu web

  • El departament estructura prop de 400 operacions per donar servei a les institucions i a la ciutadania
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La mestressa d'un hotel ajuda a les assalariades a netejar els rètols de la façana. Foto: EL PERIÒDIC

El departament d'Estadística obre un apartat específic al web www.estadistica.ad que recull les estadístiques públiques de gènere disponibles, mentre acaba de redactar l'avantprojecte de Llei del Pla d'estadística 2014-2017. Si bé el text entrarà previsiblement a tràmit parlamentari a finals d'any, Estadística va fer públic el nou apartat la setmana passada per complir la resolució adoptada pel Consell General el 21 de juny del 2013 en què «s'encomana al Govern que, en l'elaboració del Pla d'estadística, estableixi que les estadístiques públiques desglossin els resultats per sexe i edat, de manera que permetin conèixer i diagnosticar la situació de la dona en les diferents esferes de la societat, i que adoptin la perspectiva de gènere quan escaigui».

D'aquesta manera, la resolució que va ser recordada en l'última sessió del Consell General –el consell de Sant Tomàs–, per la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, té com a principal objectiu la creació d'una base de dades fiable per poder desenvolupar plans d'acció en temes d'igualtat de genère i en funció de les problemàtiques diagnosticades.

Primeres dades de genère/ De moment, en l'apartat de gènere, inclòs a l'apartat de societat i població, hi apareixen les mateixes entrades que per a la resta de temes: població, mercat laboral i educació. Són dades que el departament d'Estadística ja recollia fins ara però que no desglossava en un tema concret, cosa que facilita tenir una visió global de la situació de la dona, tot i que encara molt superficial (hi falten dades més aprofundides sobre nivell d'estudis i titulacions per exemple) en un clic.

Així, segons dades del 2012, La població andorrana és de 38.838 homes i 37.408 dones. En quant a la població assalariada fins l'agost de l'any passat, és de 17.822 homes i de 17.432 dones. Així, si la població activa assoleix un cert equilibri entre homes i dones, el mateix no es pot dir però, de la massa salarial. Els homes representen una massa salarial mensual de 38 milions d'euros mentre que les dones només representen una massa salarial de 29,2 milions d'euros. Una diferència que corrobora el salari mitjà –també a l'agost del 2013– que se situa en 2.127 euros per als homes i 1.675 euros per a les dones. Per últim, els demandants de feina continuen sent sobretot homes amb 694 inscrits al Servei d'Ocupació el novembre passat, contra 471 dones inscrites.

Pla estadístic / No obstant això, el departament d'Estadística també va anunciar que el nou apartat de gènere es complementarà molt aviat amb les estadístiques que es desenvolupin en el marc del Pla d'estadística 2014-2017. De moment, el departament hi està treballant per determinar les operacions que integrarà al Pla i que amb seguretat ja es podran consultar a començaments del 2015. I justifica el retard per la gran quantitat d'operacions que s'hi vol introduir.

Si un país com Espanya té 400 operacions estadístiques, Andorra no en tindrà gaires menys, perquè el departament vol estructurar un Pla ambiciós i vol reunir el màxim d'informació que pugui ser pertinent i útil no només per a les institucions, sinó també per a tota la ciutadania. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT