PUBLICITAT

L'impacte de l'obertura és de l'1,2 per cent del Producte Interior Brut

  • Martí es mostra confiat de cara el 2014, que ha de ser l'any en que es noti la recuperació «en el dia a dia»
E.O.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Toni Martí davant d'una càmera de televisió, enregistrant el seu discurs de Cap d'Any Foto: SFG / N.M

El cap de Govern, Toni Martí, va assegurar en el seu discurs de Cap d'Any, que les agències de qualificació internacional «situen l'impacte de l'obertura en un 1,2% del Producte Interior Brut (PIB)». Aquesta és una de les múltiples dades que Martí va fer servir per fer un balanç positiu del 2013 i fer una crida a l'optimisme.

Després de felicitar l'any Nou i fer arribar els millors desitjos a la ciutadania, Martí va fer balanç de l'any passat. El cap de Govern va manifestar que el 2013 havia estat «encara marcat per una situació econòmica difícil», i va voler tenir un record especial per a aquelles persones que més estan patint els efectes de la crisi. Un cop fet això, Martí va començar a citar diversos indicadors «que conviden a l'esperança». Un «èxit» que atribueix «a l'esforç col·lectiu» que ha fet Andorra.

El primer dels indicadors esmentat va ser el de creació neta de comerços: «el 2013 ha estat el primer any amb un balanç positiu d'obertures de nous comerços des de l'inici de la crisi; a Andorra hi ha avui 150 comerços més que fa un any», va assegurar. I aquesta dada s'explica, en part, «pel procés d'obertura i diversificació de l'economia que vam posar en marxa fa un any i mig». En aquest punt, Martí va desvetllar que les agències de qualificació internacional «situen l'impacte de l'obertura en un 1,2% del PIB».

Sense tenir tanta rellevància, però sent igualment destacables, Martí va exposar que les importacions han experimentat un «repunt» durant tres trimestres consecutius i les matriculacions de vehicles han augmentat un 30% en comparació amb les dades del 2012.

Igualment, el cap de Govern va recordar que el turisme «és la font de la qual viuen moltes i moltes famílies del nostre país», i va assegurar que és un sector que també presenta símptomes de recuperació: el nombre de visitants que pernocten (turistes) ha tingut un creixement «proper al 3%». Aquesta dada, Martí diu que «difícilment es podria explicar sense tenir en compte apostes arriscades com la del Cirque du Soleil». Tampoc es podria explicar sense pensar en els grans esdeveniments esportius organitzats al país com la Copa del Món de BTT, el campionat del món de trial, el Trofeu Andros o les Copes del Món i d'Europa d'esquí. En aquest punt, Martí hi suma les Shopping Nights i els «projectes de llarg recorregut», com Naturlàndia i Inúu, «apostes que confio que s'aniran consolidant».

GRÀCIES A L'ESFORÇ DE TOTS / El cap de Govern va assegurar que aquestes dades positives són el resultat de l'esforç realitzat els darrers anys, «des que el meu equip i jo vam arribar al Govern, però també abans». «Andorra s'ha estat esforçant molt per obrir noves oportunitats i remuntar una situació difícil. I quan dic Andorra vull dir tothom: el Govern, els comuns, les empreses públiques, tots els sectors de l'economia, els treballadors assalariats i els professionals liberals, els nostres joves i la nostra gent gran... Tots hi hem posat el millor de nosaltres mateixos», va agrair la feina feta Martí, que va afirmar que veient les xifres que ha deixat el 2013 es veu «que tota aquesta feina comença a tenir sentit, perquè estem començant a remuntar».

Martí es va mostrar optimista en el seu discurs de Cap d'Any, enregistrat el passat 27 de desembre i emès per la televisió pública el darrer dia del 2013. Així, va dir «estic segur que en el futur començarem a notar la millora en el nostre dia a dia».

En aquest darrer sentit, el cap de Govern va exposar que «el fruit que tots desitgem amb més intensitat és la creació de llocs de treball. Aquest serà el símptoma més clar de la recuperació econòmica». De fet, tot i que «es comença a percebre alguna millora» –hi ha menys aturats inscrits al Servei d'Ocupació i hi ha més treballadors cotitzant a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), xifra que augmenta per primera vegada des del 2007–, per Martí «encara hi ha molta gent aturada» i el creixement del nombre de treballadors «és lleu». Ara bé, «tinc confiança» que la tendència serà a l'alça «en un futur proper».

MÉS ESFORÇ / Per acabar de passar la crisi caldrà encara més esforç. «De poc ens serviria remuntar la situació econòmica i sortir de la crisi si no fóssim capaços d'aprendre una lliçó», va sentenciar Martí. I aquesta lliçó no és altra que «no podem tornar a basar el nostre creixement en l'endeutament». Així va justificar que aquest 2014 arribin al Consell General «lleis encaminades a limitar la capacitat d'endeutament i garantir unes finances públiques sanejades».

Això va també pel sistema de pensions. «L'anomenada regla d'or que volem introduir al sistema de pensions, hauria de ser la norma bàsica de tota la gestió pública»: «no es pot estirar més el braç que la màniga; i si un dia s'ha de gastar més del que s'ingressa, s'haurà d'estalviar l'endemà», va advertir Martí, que ja havia afirmat abans que «dir la veritat –encara que sapiguem que ens pesarà– i actuar en conseqüència –encara que costi– són mostres d'honestedat».

«Potser els reptes eren molt més complexos del que hauríem imaginat, però mantenim intacta la confiança en el futur d'aquest país», va reconèixer el cap de Govern, que va assegurar que se seguirà treballant en la mateixa línia que fins ara: «aquest Govern continuarà agafant decisions, perquè la pitjor decisió és no agafar cap decisió; encara que estiguem en un món on les decisions són incertes». I aquestes tindran «l'objectiu de posar les bases d'una nova Andorra basada en el mèrit i l'equitat», va exposar Martí. Aquests canvis «potser triguen a arribar més del que ens agradaria», va reconèixer, però «el més important és que els canvis els fem plegats. Que a la nova Andorra que tots volem hi anem tots junts. Que tots ens en sentim partícips i que ningú es quedi al marge. Estic convençut que si així ho fem, serem un país imparable», va sentenciar.

Per concloure, va desitjar «que acabeu de passar unes bones festes de Nadal en companyia d'aquells que us estimen i que el 2014 sigui un any ple de nous reptes i noves oportunitats».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT