PUBLICITAT

Els sindicats estan disposats a portar les retallades a Estrasburg

  • Els representants dels funcionaris auguren «un hivern calent» i anuncien una «oposició frontal» al projecte
E.O.G
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ubach i Torra en una de les concentracions organitzades des de la Plataforma de Funcionaris davant la seu del Consell General Foto: TONY LARA

Les reaccions a l'anunci que la reforma de les jubilacions està «enllestida» fet pel ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, no es van fer esperar. Els representants dels funcionaris ja van avisar ahir que faran «oposició frontal» al projecte i que estan disposats a arribar al Tribunal d'Estrasburg per defensar els seus drets. Així mateix, auguren «un hivern calent» i adverteixen que hi haurà mobilitzacions.

La primera crítica que llencen des de la Plataforma de Funcionaris és que el text «no s'ha negociat». En aquest sentit, el portaveu de l'agrupació sindicals, Joan Torra, va manifestar que «nosaltres no hem acabat la negociació» i va valorar com «una falta de respecte» cap als sindicats i els funcionaris que no se'ls hagi respost. A més, va comentar que mentre el Govern «no accepta res, nosaltres ho hem d'acceptar tot».

En la mateixa línia, Gabriel Ubach, com a representant de la plataforma, va insistir en que es tractava «d'una imposició directa». «Pensàvem que arribaríem a un acord per presentar als funcionaris i la sorpresa va ser que quan vam incloure qüestions socials i laborals van tancar la carpeta», va exposar Ubach, qui qualifica «d'espoli» el que representa la reforma de les jubilacions. Des del seu punt de vista, aquest afer «s'hauria pogut tancar elegantment», però «una vegada més el Govern demostra que tot el seu enunciat en campanya electoral, de consens, diàleg i concert social esdevé una política d'imposició directa». I encara va afegir que la del Govern de Toni Martí és la política de «l'aquí mano jo», «més pròpies de l'Edat Mitjana i només falta que es restauri el dret de cuixa».

En relació a la campanya electoral, el portaveu Joan Torra va recordar que en aquell moment la Plataforma va enviar una enquesta als partits polítics que concorrien a les eleccions i en la què Demòcrates per Andorra va respondre que es respectarien les jubilacions.

LA MARE DELS OUS / Torra també va lamentar que «la mare dels ous» no s'hagués ni posat damunt la taula en les reunions per negociar el complement de jubilació dels funcionaris, que al seu entendre és la gestió dels fons. En aquest sentit, va comentar que «amb els nostres diners fem el que volem i no pot venir el Govern a dir què hem de fer». A més, va afegir que «sospitem del banc que en farà la gestió».

El portaveu de la plataforma, i membre de la comissió consultiva que haurà d'emetre un informe sobre el projecte de llei que modificarà el sistema de jubilacions del funcionariat –Torra va llençar un missatge a Cinca afirmant que quan la comissió rebi el document, «ja el tindran els sindicats, el transferirem directament»–, va explicar que el darrer que se sabia era que si el fons tenia una rendibilitat per sota del 3,5% –que és el que s'ha calculat que tingui de mitjana anual– es repercutirà en les pensions però si està per sobre es quedarà al fons. «I això fa pudor», va manifestar.

TOTES LES FORMES DE PRESSIÓ / El projecte, sense haver-ne vist la seva versió definitiva, genera rebuig: suposa «més retallades» i «una imposició». Per això els representants sindicals auguren «un hivern calent» –«estalviarem en calefacció»– i amb mobilitzacions. «Declarem un conflicte col·lectiu entre els sindicats i el Govern», va manifestar Ubach, que va avisar que «no hi donem suport [a la reforma del sistema de jubilacions] i sortirem al carrer a reclamar i defensar el que és nostre». D'entrada, quan disposin d'una còpia del text i se l'hagin estudiada, portaran el projecte a la Batllia i «farem tot el que puguem fer».

Igualment, Torra va coincidir en que «hi haurà pressió, evidentment. Vaga, manifestacions...». El portaveu de la plataforma també va advertir que estan disposats a arribar al Tribunal d'Estrasburg per fer valdre els seus drets, i en aquest sentit va recordar que ja hi ha una sentència ferma en què es diu que el Govern ha vulnerat els drets sindicals i no n'han fet «ni cas». Així mateix, va exposar que els seus contractes estableixen que si es produeixen canvis en les condicions, aquests han de ser «a millor», i aquesta reforma no aniria en aquest sentit.

I una altra advertència per al partit del Govern: «els funcionaris, la majoria són andorrans. I voten».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT