PUBLICITAT

Viure a Encamp costa el doble que a la Massana o a Escaldes

  • Els encampadans arriben a pagar 122 euros l'any entre Foc i Lloc i Higiene, els massanencs 51
  • Les corporacions opten aquest 2014 per congelar la majoria de tributs a la població
CLARA GARNICA / ÈLIA ORTS
ESCALDES-ENGORDANY

Un resident censat a la parròquia d'Encamp pot arribar a pagar més del doble que un homòleg seu massanenc, malgrat que visquin en un pis amb els mateixos metres quadrats i gaudeixin d'uns serveis públics similars. La parròquia encampadana és la més cara per a viure-hi en termes de tributs, ja que els seus habitants aquest 2014 hauran de pagar a la corporació fins a 122 euros en concepte de Foc i Lloc (22,75 euros) i de la taxa d'Higiene i Enllumenat (99,44 per habitatge). Només Ordino i Canillo tenen uns preus públics similars, mentre que les parròquies centrals i baixa estarien més a la tònica de la Massana.

L'impost de Foc i Lloc més elevat del país, però, el trobem a Sant Julià. Els seus residents paguen 42 euros l'any, que es compensa, però amb els 33,24 euros anuals que han de pagar per la Higiene, i els només 2,29 euros d'Enllumenat. Aquestes dues taxes es cobren per unitat familiar, i per tant la càrrega impositiva per ciutadà baixa considerablement si viu en un immoble de dues o més persones. Si es viu sol, però, el total a pagar són 77,5 euros l'any entre els tres tributs.

La resta d'impostos de Foc i Lloc del país se situen entre els 22,75 euros d'Encamp i els 26 de la Massana. A aquesta darrera parròquia tenen la taxa d'Higiene i Enllumenat (que van juntes), més baixa del país, fet que permet que la suma total per persona a l'any siguin 51 euros.

La segona parròquia més econòmica on viure en concepte de tributs anuals per a la població censada és Escaldes-Engordany. Es paguen 24 euros de Foc i Lloc, 30 euros d'Higiene i 10,35 euros d'Enllumenat, fent un total de 64,35 euros. Sis euros més car és viure a Andorra la Vella, on es paguen 25 euros de Foc i Lloc, 14,93 d'Enllumenat i 32,63 d'Higiene.

Canillo i Ordino tenen una política de preus similar a la d'Encamp. A la primera es paguen 102 euros anuals per la Higiene (56 euros), Enllumenat (23 euros) i Foc i Lloc (23 euros). Pel que fa a la segona, és una mica especial, i pot convertir-se o en la més cara del país o en la més barata, en funció de si la persona que paga és propietària o no d'un immoble a la parròquia. I és que el Comú cobra la taxa d'Higiene i Enllumenat en funció dels metres quadrats de l'habitatge (1,2 euros el m2), i només ho cobra als propietaris d'aquest. És a dir, els llogaters estan exempts d'aquesta taxa. En el cas dels propietaris, han de pagar anualment 116 euros.

Congelació de taxes / Independentment del cost final de viure a una o altra parròquia, totes elles han optat, tenint en compte la conjuntura econòmica, per congelar aquest any la majoria d'impostos i de taxes en relació al que van cobrar al 2013.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT