PUBLICITAT

El PS creu que s'ha de partir de França i Espanya per aplicar l'IGI

  • Lamenten que es prioritzi la rebaixa a l'esquí abans que solucionar el bancari
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
López, ahir a la seu del partit socialdemòcrata Foto: ANA / N.M.

El partit socialdemòcrata aposta per aplicar reduccions a l'Impost General Indirecte (IGI), en funció del que es fa als països veïns, Espanya i França. Tal i com va manifestar ahir el primer secretari del partit, Pere López, el més «lògic» és tenir «similituds fiscals» amb França i Espanya per tal de poder garantir el diferencial de preus.

Segons va exposar López, «no es tracta de definir sectors més importants, claus o estratègics, sinó de mantenir el diferencial». Per aquest motiu, rebutgen la demanda feta pel sector comerç al Govern de rebaixar-los l'IGI de la mateixa manera que s'ha fet amb les pistes d'esquí. En canvi, aposten per aplicar un IGI reduït a sectors com el cultural i el de transport de passatgers.

També per aquest motiu, els socialdemòcrates veuen bé que s'apliqui una rebaixa de l'IGI a les pistes d'esquí tal i com farà el Govern, però consideren que també caldria aplicar-ho a instal·lacions turístiques com Caldea i Naturlàndia. López va criticar ahir la decisió de prioritzar les estacions d'esquí per sobre de la resta i incloure la modificació d'un IGI a l'1% per aquest sector dins la Llei del pressupost, el que va definir com a «arbitrari». A més, l'únic que han aconseguit, va assegurar López, és «obrir la caixa de trons» en un moment «que no corresponia».

D'altra banda, els socialdemòcrates lamenten que s'opti primer pel sector de la neu abans que pel que consideren la principal problemàtica des de l'aplicació de l'impost indirecte: els bancs. «El que era urgent era l'IGI bancari», va exposar López, «perquè estem perdent molts diners, entre 60.000 i 70.000 euros el dia». que sumen un total de 20 milions d'euros l'any, segons els càlculs del PS. Els socialdemòcrates no entenen perquè s'està ajornant des del Govern aquest debat (l'Executiu assegura que hi ha està treballant però de moment no presenta una proposta concreta i rebutja la proposició de llei del PS) i consideren que s'haurien «d'assumir responsabilitats» per aquesta pèrdua de milions d'euros.

Per tot, López va assegurar que els hagués semblat més coherent que la modificació urgent via Llei del pressupost hagués estat de l'IGI bancari i no de l'IGI de les estacions d'esquí, com s'ha fet finalment.

ELS LLOGUERS, COM ABANS / En un altre ordre de coses, el PS també va criticar ahir la mesura establerta al pressupost que retorna als tres mesos el preavís per poder deixar un lloguer en cas d'un particular, i de sis en cas dels comerciants. López va definir aquesta decisió com «poc reflexionada» i va lamentar que el Govern de DA sigui l'«únic Govern occidental que no estigui prenent mesures de reactivació econòmica, a la vegada que deroga les que havien impulsat governs anteriors», en relació a la legislatura liberal, i a la socialdemòcrata.

Per tot, el primer secretari del partit va demanar una modificació de la llei d'arrendaments de finques urbanes que posi fi a aquest requeriment, de manera que es torni així a la situació que hi havia fins ara, amb la necessitat d'avisar només amb un mes d'antel·lació, tant en casos de locals comercials com d'habitatges.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT