PUBLICITAT

Els cònsols acudiran al Tribunal Constitucional pel conflicte de l'ITP

  • Els comuns posaran sobre la taula l'IGI, els entorns i les competències en una reunió amb Martí divendres
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Els cònsols fan broma, moments abans d'iniciar la reunió celebrada ahir a Ordino Foto: ÀLEX LARA

Els cònsols de les set parròquies estan cansats que el Govern «els posi pals a les rodes» en tots els fronts entre les dues parts, tal i com va assegurar el mandatari ordinenc, Ventura Espot. Lamenten que hi ha «massa dossiers oberts» i que l'Executiu ofereix «poca disposició» i escassa intenció de negociar. Per una banda, l'etern debat per les competències, que viurà un nou episodi divendres vinent, en una reunió sol·licitada per les corporacions. Per altra, el tema dels entorns de protecció i les crítiques al projecte de modificació de la llei de Patrimoni Natural presentat pels comuns. I finalment, el conflicte entre els impostos ITP i IGI, que implica als comuns pèrdues anuals de centenars de milers d'euros. En aquest darrer cas, i farts d'esperar que el Govern mogui fitxa i retorni els diners recaptats tal i com els va prometre, van acordar ahir en reunió de cònsols presentar un conflicte d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional.

La decisió d'acudir al Constitucional serà en paral·lel a la presentació del quart recurs, en aquest cas per la liquidació del quart trimestre de l'IGI. El cònsol de la Massana, David Baró, va informar que han decidit demanar una acumulació de causes per ajuntar els expedients de les liquidacions dels tres trimestres anteriors que estan a la Batllia. I seguiran amb els processos fins que el Govern no mogui fitxa. Cal constatar que Toni Martí es va comprometre el passat octubre a introduir una modificació a la Llei de l'impost general indirecte per tal que les operacions immobiliàries entre empreses tornin a estar gravades per l'ITP. Fins llavors, no se'ls ha comunicat res més al respecte, van lamentar tant Baró com Espot.

El cònsol d'Ordino va assegurar que el tema de l'ITP serà «el primer que li plantejarem Martí després de dir-li bon dia», aquest divendres. El segon serà el tema dels entorns de protecció. Els cònsols són conscients dels moviments desfavorables per part de consellers de Demòcrates per Andorra a la seva proposició de llei, fins i tot titllant-lo d'inconstitucional. Per aquest motiu ho han consultat amb el seu expert constitucionalista, Miguel Ángel Aparicio, i aquest els ha assegurat «que estem legalitzats i que es pot tirar endavant», va exposar Espot.

Disposats a negociar / Finalment, el tercer punt que posaran sobre la taula al cap de Govern serà el que realment justifica la reunió de divendres: el debat sobre les competències. Tant Baró com Espot van assegurar que la «idea és anar a buscar el consens», això si, sempre partint del seu document en el que demanen negociar punt per punt, competència per competència i no amb la voluntat de «coordinar o tutelar» que planteja l'Executiu. Paral·lelament, també li deixaran clar que en cap moment el debat s'ha de generar entorn de modificar la Constitució, tal i com consideren que el Govern vol fer segons el document que els va presentar en la primera reunió, celebrada el passat mes de novembre.

Espot va assegurar que estan dolguts per com s'ha comportat el Govern i que «la seva credibilitat ha quedat tocada». Fins i tot es planteja (un aspecte que vol proposar a la resta de cònsols) de plantejar-los la següent amenaça: «Fins que no es tanquin els dossiers oberts (IPT i entorns) no negociarem les transferències».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT