PUBLICITAT

Aposta per la mediació

  • El Col·legi d'Advocats, la UdA i el CICAC signen un conveni per posar en marxa el postgrau
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Reunió del Ple del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC), ahir Foto: TONY LARA

El Col·legi d'Advocats d'Andorra i la Universitat d'Andorra van posar ahir la primera pedra per desenvolupar i regular la figura del mediador i de la mediació, un complement al sistema judicial per resoldre conflictes (normalment d'àmbit civil privat) entre particulars. Ho van fer, segons va informar l'ANA, a través de la signatura d'un conveni a tres bandes, al qual es va sumar el Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC), per posar en marxa un programa de postgrau de formació de mediadors a l'UdA, a partir del setembre.

El programa, d'un curs acadèmic de durada i amb una càrrega lectiva de 24 crèdits europeus, permetrà a professionals de l'àmbit del dret, la justícia, la psicologia, els recursos humans i altres, desenvolupar la feina com a mediadors quan la professió es reguli amb una llei i es creï el centre de mediadors que el Col·legi d'Advocats projecta. A més, la titulació els permetrà exercir i formar part del registre de mediadors del Centre de Mediació en Dret Privat de Catalunya (CMDPC) gràcies a l'acord amb el CICAC. Segons va explicar el degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Francesc Badia, «els conflictes resolts per la mediació tenen l'avantatge de ser resolts pels mateixos que tenen el litigi, cosa que fa més durable la solució», per això el col·legi aposta per ella i voldria que fos una feina que «s'utilitzés molt a Andorra».

Badia va explicar que el postgrau de mediació s'ha impulsat gràcies a Ramon Tena, un dels primers professionals formats en aquesta activitat que exerceixen al país, i s'ha homologat gràcies a la participació del consell de l'advocacia catalana, el qual va celebrar ahir a la tarda el seu ple a l'hotel Carlton Plaza, amb la participació dels degans dels col·legis d'advocats de Catalunya, Illes Balears i Pirineus Orientals. Precisament, el seu vicepresident, Juan Antonio García, va explicar que a Catalunya «sempre s'ha fet una aposta especial per la mediació i la cultura de la pau» i per això la seva experiència serà clau per desenvolupar la formació de mediadors a Andorra. García també va insistir que la mediació no treu feina als advocats perquè «no exclou la intervenció d'aquests en l'assessorament al client, que de fet, és recomanable» i perquè «qui redacti l'acord serà un advocat amb els seus coneixements legals», sinó que, a més, «ajudarà a desencallar casos que tenen els advocats als despatxos des de fa temps».

Badia va avançar que la idea del col·legi és crear un centre de mediació, però que abans es necessita formar a mediadors i va lloar els beneficis de la mediació. Segons el col·legi, faria falta una llei de la mediació, que impulsarien i per la qual estan disposats a treballar en un esborrany tal com ja van fer amb la de l'arbitratge, que tampoc no està regulat encara i que és un pas intermedi entre la mediació i el sistema judicial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT