PUBLICITAT

Els cònsols aconsegueixen arrencar un calendari de reunions al Govern

  • El proper dimecres tenen una nova cita amb Cinca que els explicarà l'abast del marc fiscal
  • El cap de Govern i els mandataris expressen la voluntat d'avançar en positiu i tancar l'acord
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió dels cònsols de les set parròquies amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, ahir Foto: SFG

Ahir al matí, el cap de Govern, Toni Martí, va rebre els cònsols de les set parròquies a l'Edifici Administratiu per mirar de desencallar la negociació de les competències que semblava perduda després que els mandataris locals rebutgessin la proposta de modificació de la Llei Qualificada de Competències (LQDC) que el Govern els va sotmetre. Una modificació que els cònsols van jutjar inadaptada a la Constitució cosa que els va confirmar el jurista Miguel Ángel Aparicio. A més d'aquesta proposta, el Govern els va soterrar sota una muntanya de paperassa entre informes, projectes de llei i la recopilació de les actes que va redactar en cada una de les reunions que el ministre de la Presidència Antoni Riberaygua va mantenir, per torns, amb els cònsols. Si, tot plegat va provocar una certa indignació entre els representants locals, ahir els ànims es van apaivagar per «avançar en positiu en relació a l'anàlisi de les competències» segons va informar el Govern en un comunicat, del qual també es desprèn que els cònsols van aconseguir arrencar un calendari de reunions a l'Executiu. «S'ha fixat com a metodologia de treball el manteniment de reunions periòdiques entre les dues parts per abordar-ho» afegia la nota de premsa, anunciant que la propera reunió serà abans de finals de mes, el 27 de febrer.

Marc Fiscal / No obstant això, els cònsols es reuniran abans, dimecres que ve, amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, que els explicarà el funcionament del nou marc fiscal que s'acabarà de consolidar el gener del 2015 amb l'entrada en vigor de l'IRPF. I és que en la reunió d'ahir es van tractar aquests temes així com el del finançament de l'Estat –recordem que els comuns es van avenir a acceptar la congelació de les transferències que els va demanar el Govern–, i com no podia ser d'altra manera, també es va parlar de l'Impost sobre les Transmissions Patrimonials (ITP), del qual els comuns han deixat d'ingressar-ne una part. Amb tot, segons va informar també ahir l'ANA, la complexitat de l'IGI fa difícil poder tornar a la situació anterior i per això, Cinca vol mantenir que les operacions immobiliàries entre empreses continuïn tributant l'IGI, però intentarà variar els percentatges amb què es reparteix la recaptació de l'ITP entre el Govern i els comuns. Ara per ara, el Govern recapta la totalitat del gravamen, el 4% del valor de la transacció i envia l'1,5% al comú corresponent. La proposta de Cinca passa per incrementar aquest percentatge per compensar la reducció d'ingressos que pateixen els comuns.

Sigui com sigui, tal com han reiterat en repetides ocasions aquests últims mesos, els cònsols volen anar per feina i volen negociar al voltant d'una taula i des d'una visió política de la situació, més que no pas tecnocràtica com se'ls havia proposat a través d'un munt d'informes i propostes que únicament contenien el punt de vista de l'Administració central, tal com havien manifestat després de les últimes reunions de cada primer dimarts de mes. Només cal remuntar a la reunió del passat 3 de desembre quan Jordi Mas i Josep Mandicó van reiterar que la proposta del Govern anava més enllà d'una simple modificació de competències. «És un canvi de model i això requereix un debat polític en profunditat i potser presentar-lo en el programa electoral de properes eleccions»va argumentar Mas que va defensar «discutir punt per punt». Els cònsols també van lamentar que «sembla que es vulgui presentar els comuns amb negativitat quan ja fa sis anys que treballem per millorar la gestió, reduir la despesa i l'endeutament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT