PUBLICITAT

Adéu Corto Maltés!

  • El comú, recolzat per l'ARCA, decideix esborrar el personatge de la façana després de les crítiques d'alguns pares i veïns H L'associació abandona el projecte de les façanes del còmic
L. F .M
LA MASSANA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Ell s'acomiada d'ella amb un... Adéu Pandora!... i ara és Andorra qui li diu adéu a ell i li borra el rostre.

La silueta enorme del Corto Maltés que dominava el camí de les Escoles ja no hi és. L'aventurer creat per Hugo Prat havia de ser el pioner de les Façanes de Còmic de la Massana, obrint pas a altres personatges que atorgarien a la població un reclam turístic a l'estil de grans ciutats com Brussel·les. Però l'aventura s'ha acabat, i l'ARCA, a petició del comú, ha hagut d'esborrar els traços que Reunió de Papaia, la productora de Pere Moles, va trigar mesos a fer directament sobre la façana.

Josep Samarra, president de l'ARCA, va explicar ahir que els motius que han portat al comú han estat la queixa d'alguns pares per la mítica cigarreta que penja del llavi de Corto Maltés. «És cert que és un personatge fumador, però quan el vam triar, no ens hi havíem ni fixat en això» i quan hi van haver les queixes «no la podíem canviar traient-li la cigarreta perquè els drets per la imatge són tal i com està». Per altra banda, tampoc no el podien reemplaçar per un altre personatge perquè «no teníem els drets de cap altre personatge i és un procés que triga mesos».

L'ARCA, vist com ha anat l'experiència, que s'han hagut de fer càrrec dels costos de fer desaparèixer la figura emblemàtica i que tenen «pocs suports», ha decidit «dedicar-los a altres projectes» i retirar-se, si més no, durant dos o tres anys el projecte de les Façanes de Còmic. «No és una prioritat en aquets moment i no volem tornar a invertir el poc pressupost que tenim en aquests temps de crisi en projecte que no siguin sobre segur».

Samarra, a la pregunta: ¿no considera que és una hipocresia en un país que viu del tabac fer-los borrar el personatge de còmic per una cigarreta? El president de l'ARCA no va voler entrar en polèmica, va respondre que «les coses són com són» i unes critiques com les dels pares «ens posen entre l'espasa i la paret» ja que «nosaltres som una institució cultural i no estem per ofendre ningú».

Així doncs, malgrat que l'estampa de Corto Maltés «ha tingut molt èxit» i «més elogis que no crítiques», aquestes últimes, «per molt que ens dolgui, estan 100% fonamentades». Samarra va lamentar no haver tingut en compte el fet que els drets d'autor de la imatge adquirida implicava una polèmica pel cigarret i va dir que «recolzem la decisió del comú».

La corporació, per la seva banda, va informar ahir a través d'un comunicat que «un dels projectes que no tirarà endavant, pel moment, és el de les façanes del còmic» ja que «la prova pilot, a una sola tinta, que s'havia tirat endavant no ha acabat de funcionar»; el Comú explicava que «després de pintar una primera façana, situada al camí de les Escoles amb un dibuix de Corto Maltés fumant, el comú va rebre diverses crítiques demanant l'eliminació del dibuix, queixes que va transmetre a l'ARCA» i que després de valorar les opinions desfavorables, «i tenint en compte que es pretenia que el projecte agradés als veïns i al conjunt de la població, es va decidir repintar la façana i eliminar el dibuix».

Finalment, anunciava que «després d'això», la nova junta de l'ARCA està acabant d'analitzar les seves prioritats i nous projectes que exposarà en una roda de premsa prevista pel mes que ve.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT