PUBLICITAT

La Justícia queda deslliurada de les execucions civils i administratives

  • El saig i l'Administració s'encarregaran d'executar les causes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ramírez Souto durant el jurament, ahir a Casa de la Vall Foto: J.D.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir, en el marc de l'acte de presa de possessió del càrrec de la nova magistrada del Tribunal Superior de Justícia, Fátima Ramírez Souto, la manera en què s'estructurarà el nou sistema d'embargaments i execucions judicials. Espot va dir que es basarà en tres lleis: la dels saigs, la llei reguladora dels embargaments i la llei de modificació del codi de l'administració. Amb aquestes novetats les resolucions judicials civils les executarà el saig i les administratives les podrà executar la mateixa administració (o podrà decidir recórrer al saig «mitjançant un mecanisme flexible») aconseguint, d'aquesta manera, descarregar de feina els tribunals.

Pel que fa a les execucions de resolucions judicials penals però de responsabilitat penal ex delicto, és a dir, de responsabilitat civil, el ministre s'ha mostrat favorable a també desjudicialitzar-les però va detallar que és un aspecte que encara s'està estudiant per veure si es pot fer. Finalment, en relació a les execucions actualment a tràmit el ministre va explicar que aquelles que ja siguin actives (perquè el batlle ja hagi embargat o rebut diners a compte) continuaran gestionant-se com fins ara i la resta passaran a funcionar amb el nou sistema (s'avisarà a la part executant que ha d'anar al saig o, en el cas de l'administració, que la pot executar també ella mateixa).

El president del Tribunal Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va avançar que les noves lleis que regularan les execucions judicials estan a punt d'entrar a tràmit al Consell, «abans del mes de juny». Segons va detallar a l'ANA, ara mateix hi ha unes 50.000 execucions pendents (multes de trànsit, contribucions –com el foc i lloc– que no es paguen, etc.) i per descongestionar l'administració de Justícia s'ha optat per aquest nou sistema «com el model francès». Un executor privat cobrarà per fer aquesta feina que, en el cas de l'administració podrà realitzar ella mateixa, i la Justícia mantindrà les execucions penals. Aquesta decisió, juntament amb les lleis de mediació i arbitratge, «treu una feina important de sobre» a la Justícia i «ajudarà a què tot sigui molt més àgil», va celebrar Casadevall.

Pel que fa a l'estat d'aquestes 50.000 execucions, el ministre Espot va detallar que les disposicions transitòries expliquen com es procedirà: si estan en tràmit, continuaran sent tramitades per la Batllia, i en cas contrari es farà amb el nou sistema. De qualsevol manera Casadevall va reconèixer que moltes estan vençudes, moltes són de gent que ha marxat (sancions de circulació, foc i lloc...) «que difícilment es cobraran».

D'altra banda el ministeri està estudiant què fer amb les execucions de resolucions judicials penals que són de responsabilitat civil. Espot es va mostrar partidari que la Justícia deixi de tramitar-les perquè es regeixen «pels codis del dret civil» amb la qual cosa «trauríem feina als batlles de les seccions d'instrucció penal i al Tribunal de Corts».

la nova magistrada pren el càrrec / Les diferents autoritats van poder canviar opinions dels temes de l'actualitat judicial en el marc de la presa de càrrec de la nova magistrada Fátima Ramírez Souto a la Casa de la Vall. Casadevall va explicar que com que el Tribunal de Corts té més feina «havíem de fer-ho d'una manera més coherent i per això ara el seu president viurà a Andorra». Per cobrir la plaça que deixa l'escollit, Josep Maria Pijuan, s'ha optat per aquesta magistrada, de molta experiència en l'àmbit penal a l'Audiència Provincial de Girona. Ramírez va assegurae que podrà compaginar la seva feina a Catalunya amb aquest càrrec a la sala penal del TSJ i que no tindrà problemes amb el sistema judicial andorrà per les seves similituds. «És una il·lusió i un gran honor poder formar part de la màxima instància penal d'Andorra», va manifestar Ramírez.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT