PUBLICITAT

La manifestació per l'ocupació i la terra aplega 300 persones

  • Els participants es van desplaçar a Lleida des de totes les comarques
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Els manifestants de la comarca pirinenca de Boi Taüll a la manifestació de Lleida, ahir Foto: ACN

Més de 300 persones de CCOO, la UGT i de la Unió de Pagesos (UP)es van sumar ahir diumenge a la protesta unitària que ha rebut una vintena d'adhesions d'entitats, col·lectius i partits polítics. S'hi van veure bombers, metges, mestres, pensionistes i treballadors d'empreses en risc, a més dels pagesos que hi van participar amb una desena de tractors, segons va informar l'ACN. La crisi dels purins va motivar la participació dels pagesos a la protesta per denunciar que, tot i l'anunci del Departament d'Agricultura que s'estudien algunes solucions, la situació segueixi sent crítica i sense resultats. La protesta va transcorre sota la pluja i de forma pacífica, amb alguns càntics i consignes en contra de les retallades i de la classe política. Va començar a la plaça dels Pagesos, va passar per la delegació de la Generalitat i va acabar a la rambla Francesc Macià, davant la subdelegació del Govern espanyol. Sota els paraigües s'hi amagaven desenes de pancartes amb lemes tant diversos com el del sector educatiu contra les retallades, la defensa de que el sistema sanitari a Lleida es mantingui com ara, participat al 100% per l'Institut 0Català de la Salut, o la lluita d'empreses com Alier de Roselló (Segrià), l'estació d'esquí de Boi Taüll, o els treballadors del sector micològic. El secretari general de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego, va destacar l'amplitud de sectors afectats per les retallades i a dir que «les polítiques que s'estan fent generen pobresa i desigualtat i posen en perill l'equilibri territorial. També va definir «d'irracional» l'acció del Govern espanyol que ha suposat el tancament de les plantes de tractament de purins per cogeneració, mesura que, «només serveix a les multinacionals elèctriques», va dir. Segons el líder de CCOO, Lleida necessita «reindustrialitzar-se i tenir més serveis i recursos». Segons la secretària general de la UGT a les Terres de Lleida, Núria Solé, «hi podrien haver manifestacions cada dia». En aquest cas, el detonant és la crisi dels purins, fet que ha incitat els sindicats a «sortir units per dir prou a aquestes polítiques que ens aboquen a la desigualtat i a la pobresa», va dir Solé.

Lluita en defensa de la sanitat / El rebuig a la creació del consorci sanitari de Lleida, que vol aplegar la gestió dels hospitals i centres d'atenció primària de la demarcació, també va ser present a la manifestació d'aquest diumenge. Solé va augurar que «suposarà el desmantellament de la santitat publica», cosa que «acabarà repercutint amb un empitjorament de l'antecióa les persones», va afegir Gallego, que tem que s'utiltizi Lleida com a camp de proves.

Solucions / El problema del sector ramader amb els purins va ser un dels protagonistes de la manifestació. El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, va criticar la precipitació del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, quan la setmana passada a la Fira de Mollerussa va anunciar un principi d'acord que posaria fi al problema. Segons Caball «no s'ha fet prou per trobar una solució, i tot i l'anunci, no hi hagut ni anunci al consell de ministres ni cap acord». El líder d'UP va demanar solucions enlloc de titulars. «Si algú canvia els criteris, ha de ser el responsable de trobar un període transitori per adaptar els canvis», va afegir Caball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT