PUBLICITAT

Ferrer afirma que l'acord amb el Govern afectarà algunes inversions

  • La cònsol creu que la quantitat que es rebrà del Govern és raonable
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els cònsols d'Andorra la Vella en la sessió d'aquest dimecres passat Foto: ACN / N. M.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha xifrat en un milió d'euros la quantitat que deixarà d'ingressar a causa de l'acord amb el Govern per les transferències. Finalment s'ha fixat en 54,6 milions d'euros la quantitat a transferir tant al 2015 com al 2016. Aquesta és una mitjana entre el que es va donar el darrer any i el que correspondria als comuns. Segons Ferrer, això suposa que les corporacions locals «ens haurem d'ajustar molt» i que algunes inversions se'n ressentiran, però tot i així reconeix que «tots hem de fer esforços».

Les reunions de dimarts passat entre els comuns i el Govern per tractar les transferències i les competències es van tancar amb la redacció d'un document que segons la cònsol major d'Andorra la Vella compta amb un 90% d'acord. Aquest s'haurà de presentar ara als comuns i als membres del Govern i acabar de redactar algunes anotacions que es van fer en la darrera reunió, i el proper 28 d'abril hi haurà una nova reunió en què es tancarà l'acord.

Pel que fa a la quantitat fixada per a les transferències, segons Ferrer, s'ha fixat tenint en compte que el model fiscal s'està establint i «no estem en disposició de saber quina repercussió tindrà. Això trigarà un temps a saber-se i mentrestant s'ha fixat una quantitat que té en compte «el que s'hagués hagut de transferir i l'import que realment se'ns va donar».

La cònsol considera que aquesta quantitat és «raonable» tot i que assenyala que «penalitzarà certes inversions» i que «ens haurem d'ajustar molt». De fet, pel que fa al comú de la capital calcula que rebrà un milió d'euros menys del que pertocaria, informa l'ANA

Quant al document que s'està acabant de tancar, Ferrer ha indicat que aborda qüestions com la reivindicació que els col·legis electorals estiguin formats per ciutadans o que la cessió de terrenys en el marc de planejament derivat tingui en compte les aportacions del Comú «segons quina infraestructura i que no es contradigui amb els usos previstos al pla d'urbanisme».

A més, el document especifica en què consisteix la competència del Govern del manteniment de les carreteres secundàries, i detalla l'acord que es va establir sobre l'ITP i l'IGI.

Finalment per a la qüestió de les competències socials del «calaix de sastre», s'estableix la creació d'una Taula Nacional de Competències, amb la participació de totes les parts, per anar resolent les qüestions que puguin anar sorgint i on pugui haver divergències. Segons Ferrer aquesta és una bona mesura perquè «l'experiència ens diu que amb aquestes taules s'arriba a acords positius».

Cinca veu l'acord pràcticament tancat / Per la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar dimecres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que l'acord entre el Govern i els comuns està pràcticament tancat. Cinca va remarcar que, precisament pel fet que encara no s'ha arribat a un acord definitiu, «la pura prudència diu que no podem entrar en detalls». Tot i això, va remarcar que cal fer una valoració positiva de tot el procés que s'ha dut a terme fins ara, «en el sentit que l'acord que es va plantejar en la reunió de dimarts és fruit de les reunions que s'han fet el darrer mes i mig». Cinca va afegir que l'acord va quedar pràcticament tancat, si més no, «en un percentatge molt elevat, i hi ha pocs serrells susceptibles de ser canviats». El ministre també va anunciar que el Govern i els comuns han acordat tornar-se a reunir el proper dilluns 28 d'abril, i l'objectiu és que «es pugui tancar definitivament l'acord».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT