PUBLICITAT

Els adolescents són l'11% dels pacients atesos per addiccions

  • La majoria dels joves no fan el tractament per voluntat pròpia
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La coordinadora de l'UCA, Angelina Santolària Foto: ANA / N. M.

La Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha registrat un increment d'usuaris adolescents durant el 2013, que ja suposen l'11% del total de pacients. Així ho ha explicat la coordinadora clínica de l'UCA, Angelina Santolària, que assenyala que aquest és el col·lectiu més complex i que requereix un tractament específic adreçat tant a la persona com a la seva família. Pel que fa al nombre total d'usuaris atesos durant el 2013, han estat 504, el que representa un increment del 3% respecte del 2012 i d'un 11% respecte l'any 2011.

Les addiccions són una patologia que afecta part de la població andorrana, i que en els darrers anys l'UCA ha detectat que han anat a l'alça. Al 2013, la unitat ha tractat un 3% més de pacients que l'any anterior, i un 11% més que el 2011. La preocupació, però, ve perquè un dels col·lectius que s'ha incrementat és el dels adolescents, que a més és el més complex. Segons la coordinadora de l'UCA, aquest col·lectiu ja és complex, i si se li sumen els tòxics «ho és el doble».

Durant l'any passat, l'11% dels pacients tractats per addiccions van ser adolescents, que majoritàriament hi van acudir per addiccions al cànnabis, en algun cas complementades amb problemes d'alcoholisme. El cas dels adolescents, segons Santolària, es treballa en un programa específic i es fa tractament amb els afectats però també amb les seves famílies, informa l'ANA.

Un dels problemes d'aquest col·lectiu és que el percentatge més elevat no acudeix a l'UCA per voluntat pròpia o de la família, sinó que la majoria són derivats des de la justícia o l'equip de menors del ministeri. Així, es treballa conjuntament amb l'equip de menors i segons Santolària «es fa molt bona feina», però depenent de les situacions pot ser més difícil aconseguir bons resultats.

Alguns ‘fracasos' / En alguns d'aquests casos no es treballa directament en aconseguir l'abstinència de la substància addictiva, sinó que «en una primera fase els motivem a un petit canvi» com pot ser la disminució de la ingesta. D'aquesta manera s'intenta aconseguir que els adolescents vegin el canvi que això suposa i com els afecta l'addicció a la seva vida diària, a l'escola i a les relacions personals. Els resultats, però, no sempre són satisfactoris. Encara que des de l'UCA no disposen de xifres d'èxit, assenyalen que hi ha pacients que un cop passen la majoria d'edat deixen el tractament, perquè ja no hi estan obligats, mentre que en altres s'assoleixen millores i fins i tot arribar a l'abstinència.

A més d'aquest col·lectiu que preocupa, també s'ha notat un increment en el nombre total de pacients atesos per l'UCA, que al 2013 va ser de 504. D'aquests, 205 van ser pacients que acudien per primera vegada en demanda d'ajuda, una xifra també superior als 199 nous pacients que es van registrar el 2012. Els altres eren pacients que ja estaven en procés de tractament d'anys anteriors, ja que habitualment tenen una durada de més d'un any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT