PUBLICITAT

El Consell General aprova l'IRPF sense el suport del PS

  • DA anuncia que els propers dies entrarà a tràmit la «regla d'or» per limitar l'endeutament públic
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca, Jaume Bartumeu i David Rios ahir abans de començar la sessió al consell General. Foto: TONY LARA

Vint-i- dos consellers a favor i tres abstencions. El Govern va rebre ahir el suport del grup demòcrata – amb l'absència de tres consellers- i del grup mixt per a l'aprovació de l'Impost de la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF), que entrarà en vigor al gener del 2015 i que tindrà com a mínim exempt els salaris de 24.000 euros, amb un tipus de gravamen del 5% fins als 40.0000 euros, a partir dels quals el tipus serà del 10%. Les rendes del capital, començaran a tributar a partir de 3.000 euros.

Cap de les quatre reserves d'esmenes del Partit Socialdemòcrata a la Llei va ser aprovada, entre elles, la d'augmentar el mínim exempt a 30.000 euros, incrementar el tipus al 20% per als salaris superiors a 10 vegades el salari mínim interanual (aproximadament uns 115.000 euros), i augmentar les deduccions per càrregues familiars. Així doncs, tot i insistir ahir en que estan convençuts «que una Andorra amb IRPF serà una Andorra millor», van «lamentar profundament», tal i com va dir el seu president, David Rios, «no poder donar suport al model que ens proposa DA». Un model que, segons Rios, «augmenta la càrrega fiscal en la majoria de ciutadans i protegeix les rendes més altes i els que més tenen», que «no grava de la mateixa manera les rendes del treball que les del capital» i que «presenta deficiències que faran que es tanqui en fals el cercle de la fiscalitat».

Per part del grup parlamentari demòcrata, el president de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, Martí Salvans, va defensar en la seva intervenció que el model que proposa el PS no es tan diferent, «ja que es tracta de dos trams i dos tipus de gravamen» i «tant progressiu és del 5% al 10%, com el seu del 10% al 20%», però l'elecció de DA va ser «per raons de simplificació i d'harmonització» amb els altres impostos. A part, «el tipus del 20% no ens agrada gens» i segons Salvans, tindria un «abast nul afectant entre 20 i 30 salaris». Salvans va dir que amb el model de l'IRPF de DA «prop del 50% de la massa salarial tributarà i es beneficiaran de la bonificació del 50% més de 8.000 assalariats, prop d'una quarta part».

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va explicar que votaven a favor tot i que «el projecte no ens satisfà plenament» ja que «és d'una complexitat excessiva que permet l'enginyeria fiscal» i que no «es progressista, però s'adapta a la Constitució».

LÍMIT A L'ENDEUTAMENT / Salvans, en el discurs de la nova figura impositiva, va dir que el ciutadà està preocupat per on es gasten els diners, i que per això ja va anunciar ahir la intenció del seu grup parlamentari d'entrar a tràmit, «en els propers dies» l'anomenada «regla d'or» per limitar l'endeutament públic, que afectarà al Govern i també a les corporacions comunals i a les entitats parapúbliques. Salvans va reconèixer a que el Govern ha fet tots els esforços necessaris per assolir l'equilibri pressupostari, però considera que «cal assentar unes noves bases que regulin les finances públiques». El ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va dir ahir que es tracta d'una iniciativa compartida pel Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT