PUBLICITAT

Tancat amb celeritat l'acord de competències

  • Sant Julià fa constar al Govern el desacord amb la congelació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El Govern i els comuns han fet via i ahir van rubricar els acords sobre les transferències i les competències, durant una reunió a la tarda que es va allargar durant dues hores, i a la sortida de la qual ningú va voler fer declaracions perquè els cònsols van demanar 24 hores per poder informar els seus consellers de l'acord arribat amb l'Executiu, segons va explicar ahir Rosa Ferrer, cònsol d'Andorra la Vella, que va destacar la rapidesa amb que ha estat possible un pacte sobre les competències. I és que després de dues hores de reunió, els cònsols van rubricar ahir l'acord amb el Govern que defineix la congelació de les transferències i la delimitació de les competències dels comuns i de l'Executiu.

Emissió de deute públic / L'acord al que han arribat els comuns i el Govern sobre competències i transferències preveu que el Govern faci el necessari perquè les corporacions puguin emetre deute públic. Aquest és un dels acords en matèria de finançament i que preveu que les corporacions locals tinguin noves vies per aconseguir fons, a banda de les transferències i impostos locals. A més, també en matèria de finançament, tal com van informar des del Comú d'Ordino en la darrera sessió de consell, es preveu la modificació de la llei de transferències per eliminar l'obligatorietat de destinar el 80% de les transferències a inversió.

L'acord que ja han signat els cònsols de les set parròquies i el Govern és el que van tancar, gairebé per complert, en la darrera reunió mantinguda. Un dels apartats més destacats és el que fa referència al finançament, i que parla de la congelació de les transferències per als propers dos anys en 54,6 milions d'euros. A més, en referència al finançament, segons les fonts consultades per l'ANA van informar que el Govern entén que els comuns són Estat i per això «treballarà perquè tinguin condicions semblants al Govern pel que fa al finançament bancari, els tipus d'interès i si fos necessari també emetre deute públic». De fet, en relació a aquest punt ja s'havia assenyalat anteriorment que es volia que les corporacions locals tinguessin un finançament «similar» al del Govern. D'altra banda, el text també fa referència a la «regla d'or» assenyalant que aquesta és necessària tenint en compte que els comuns ja han de limitar el seu endeutament.

A banda de les qüestions referents al finançament, el text estableix acords en matèria de cens de població, urbanisme, recursos naturals, manteniment de carreteres i gestió de residus. Pel que fa al cens electoral, el text diu que es plantejarà la reforma de la llei electoral i del referèndum perquè les meses electorals estiguin formades «també» per la ciutadania. El document no preveu que els cònsols deixin de formar part d'aquestes meses electorals, com s'havia proposat en alguna ocasió.

La reunió es va celebrar sense la presència del ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, i que va ser nomenat responsable de les negociacions amb els comuns. A la reunió van assistir el cap de Govern, Toni Martí i tots els cònsols, excepte el cònsol menor de la Massana, Raül Ferré.

El Comú de Sant Julià de Lòria va fer constar el seu rebuig a la congelació de les transferències per als propers dos anys. La cònsol, Montserrat Gil, va confirmar a l'ANA la decisió de deixar constància de la seva disconformitat en relació a la congelació de les transferències en l'acord amb el Govern. Gil va admetre que és l'únic comú que s'ha oposat a la congelació per al 2015 i 2016 i que es guarden la possibilitat de recórrer aquesta decisió a la justícia. La cònsol va afirmar que s'havien d'oposar a aquesta mesura «per responsabilitat» envers la ciutadania i «per la manera com s'ha fet», ja que no s'ha treballat amb els comuns el model fiscal ni la part financera de l'acord. «Vist la situació que ens trobem en aquest moment no podem acceptar», va assegurar. La congelació s'ha d'aprovar al Consell General i any rere any amb la Llei del pressupost, va recordar la cònsol, per la qual cosa «hem de ser prudents, no ens podem avançar», va indicar. De moment es guarden la possibilitat de recórrer aquesta decisió si tira endavant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT