PUBLICITAT

Bartumeu, el líder més ben valorat per davant de Martí i López

  • El CRES presenta els resultats de la darrera enquesta d'opinió política
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

La darrera enquesta d'opinió política del Centre de Recerca Sociològica indica que el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, hauria superat en puntuació al cap de Govern Toni Martí i el primer secretari del PS, Pere López, segons l'opinió dels consultats. El primer obtindria una nota de 5,77 i el segon un 5,59, mentre que a López, li posen un 5,05 de mitjana. Així, Bartumeu supera el cap de Govern ja que puja la seva puntuació i baixa la de Martí. També augmenta la del líder del PS encara que en menor mesura. Un altre aspecte a destacar és que la població enquestada suspèn la gestió del Govern des de les darreres eleccions amb un 4,9, sent els andorrans els més crítics amb una puntuació de 4,6. Tampoc l'oposició al Consell se salva d'aquestes males notes i és que els andorrans li posen un 4,45 i els no andorrans un 4,8. També baixa el grau de confiança en les diferents institucions, excepte en els coprínceps, com ha apuntat el director del CRES, Joan Micó. Per últim, disminueix la satisfacció dels ciutadans respecte del funcionament de la democràcia a Andorra, fins al punt que el 48,6% dels enquestats estan poc o gens satisfets i el 44,7% estan molt o bastant satisfets. Com ha admès Micó, és l'any en que les valoracions han estat més baixes des que es fa aquesta enquesta.

 

: En l'enquesta realitzada pel CRES entre el 28 de març i el 14 d'abril del 2014 entre 807 persones andorranes i no andorranes, el cap de Govern, Toni Martí, obté una nota mitjana de 5,59; el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, un 5,77 i el primer secretari del PS, Pere López, un 5,05. D'aquesta manera, Bartumeu passa per davant dels altres dos líders polítics, sobretot per la davallada de 0,6 punts en la nota de Martí i l'increment de 0,12 punts en la seva nota respecte de l'enquesta del 2013. Els no andorrans són els que posen millor nota als tres líders, amb un 6,07 per Bartumeu, un 5,23 per López i un 5,88 per Martí mentre que els andorrans els donen un 5,47, un 4,88 i un 5,31 respectivament.

La gestió del Govern també rep pitjors valoracions que en l'anterior enquesta i suspèn amb un 4,9. Els andorrans la puntuen amb un 4,6 i els no andorrans amb un 5,1, el que suposa una disminució de gairebé mig punt en el primer cas i de 0,3 punts en el segon. Pel que fa a la valoració de l'oposició al Consell General segueix suspenent encara que millora la nota. El PS passa d'un 4,23 a un 4,45 en el cas dels andorrans però cau d'un 4,94 a un 4,81 en els no andorrans. El grup mixt és valorat per primera vegada des de l'escissió del PS i rep unes notes de 4,3 dels andorrans i 4,7 dels no andorrans.

Aquesta sensació es veu també en el grau de confiança en les institucions, en la percepció de la situació política o del funcionament de la democràcia. En el primer cas, el director del CRES ha assenyalat que la confiança en institucions com el Consell General, el Tribunal Superior de Justícia, l'administració de Justícia, els comuns, el Govern o els partits polítics ha baixat, mentre que els Coprínceps reben millors valoracions. La percepció de la situació política actualment es veu pitjor que en l'enquesta de l'any passat, ha admès el director del CRES, Joan Micó, ja que el 52% dels andorrans consideren que és regular (quan l'any passat eren un 55,8%), el 12% creuen que és bona o molt bona i el 32,5% indiquen que és dolenta o molt dolenta (l'any passat eren el 26,5%). Els no andorrans creuen també majoritàriament que la situació és regular (52,1%) però un 14,5% indiquen que és bona o molt bona i un 20,5% dolenta o molt dolenta. Així, en aquest sector de la població han augmentat sobretot els que no saben o no contesten, que arriben al 13,5%.

En relació al funcionament de la democràcia, un 44,3% dels andorrans estan molt o bastant satisfets mentre que el 52,3% estan poc o gens satisfets. Els no andorrans majoritàriament (45,10%) es mostren molt o bastant satisfets i un 44,10% poc o gens. En comparació amb l'enquesta anterior, Micó ha exposat que hi ha un 19,3% menys d'andorrans que són positius respecte del funcionament de la democràcia i un 17,7% menys de no andorrans que es decanten per aquesta opció, essent un 18,2% més dels membres d'aquest col·lectiu que veu la situació de forma negativa i un 19,4% més d'andorrans que són poc optimistes. A més, un 55,7% dels andorrans tenen poc o gens d'interès en la política i en el cas dels no andorrans arriba a un 69,6%.

De cara a unes possibles eleccions generals, els enquestats creuen majoritàriament que guanyaria Demòcrates per Andorra però hi ha un percentatge molt alt de persones que no ho saben, un 44,6% dels andorrans i un 53,4% dels no andorrans. Tot i aquesta suposada victòria, també creuen que no seria per majoria absoluta.

El CRES pregunta als no andorrans si votarien a les eleccions si poguessin, amb un 76,6% de respostes positives. La majoria, però, no saben a quin partit donarien suport (39,1%), un 23,1% votarien a DA i un 14,3% al PS. A més, un 3,6% dels enquestats afirmen que ho farien en blanc. Dels que tenen decidit el vot, aquesta darrera xifra augmenta fins al 10,6% i un 6,7% no aniria a votar. Aquestes xifres, segons el director del centre no són 'menyspreables' i en alguns casos es deuen a actituds més passives pel fet que no tenen dret a vot, estan decebuts, no creuen en el sistema o no confien en els polítics. Altres també apunten al desconeixement de la política andorrana o la manca d'informació.

Micó ha admès que la tendència en la majoria de valoracions és a la baixa en els darrers anys i que, per exemple, la valoració dels polítics 'encara que a qualsevol altre lloc seria altíssima, no deixa de ser que han anat baixant'. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT