PUBLICITAT

El Govern suspèn

  • Els andorrans posen una nota de 4,6 a la gestió de l'Executiu i baixen la qualificació a Martí, però DA continua líder en intenció de vot
  • Bartumeu és el polític més ben valorat i l'oposició al Consell General, Grup Socialdemòcrata i Grup Mixt, pugen nota
LAIA F. MAROT
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) va presentar ahir els resultats de l'Enquesta d'opinió política del primer semestre del 2014. A la pregunta, «¿Com qualificaria la gestió que ha fet el Govern des de les darreres eleccions d'abril del 2011?», essent 0 molt dolenta i 10 molt bona, els andorrans van posar a l'Executiu una nota mitjana de 4.6, mig punt per sota de l'any passat, que va ser de 5,13. Els «no andorrans», per contra, li mantenen l'aprovat amb un 5,2, tot i que també baixa respecte l'any passat, que va ser de 5,45.

El Govern no és l'únic que queda afectat per la valoració més negativa de la població de les institucions i els polítics andorrans. Els únics que s'han mantingut en la mateixa nota que el 2013 han estat els coprínceps (aquest any amb una mitjana del 4,6 i l'any passat de 4,58). La resta, Consell General (5,6), comuns (5,4), Administració de Justícia (5,2), Tribunal Constitucional (5,6) i partits polítics (3,86), han baixat les seves notes com a mínim mig punt. Pel que fa a la confiança que «li mereixen els polítics andorrans», la nota descendeix fins al 4,2 de mitjana (0,7 punts per sota que l'any passat).

Els únics que la població andorrana ha valorat més positivament són els grups de l'oposició al Consell General: la població andorrana valora amb un 4,45 l'actuació del Partit Socialdemòcrata i amb un 4,3 la de Socialdemocràcia i progrés.

INSATISFACCIÓ / Tot i així, creix la població andorrana que creu que la situació política general d'Andorra actualment és dolenta o molt dolenta, arribant al 32,5% (un 6% més que l'any passat); un 52% segueix pensant que és regular mentre que només un 12% pensa que és bona o molt bona.

I també augmenten considerablement els insatisfets amb el funcionament de la democràcia al país. El 2013 aquells andorrans que van repondre estar poc o gens satisfets no arribava al 33%. Aquest 2014 eren el 52,3% els que responen estar poc o gens satisfets.

Finalment, tal i com va destacar el director del CRES, Joan Micó, es pot observar un augment del desinterès polític entre els andorrans, que passa del 50,6% l'any passat al 56% aquest any. En el cas de la població no andorrana el poc o gens interès és del 70%.

LÍDERS / Dels líders polítics dels partits representats al Consell General d'Andorra, el què més coneix la població i el més ben valorat és el president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, amb un 97,8 dels andorrans que afirmen conèixer-lo i 91% dels no andorrans. Les seves notes augmenten en els dos casos, els primers, li posen una nota mitjana d'un 5,47 (l'any passat era d'un 5,35) i els segons un 6,07 (l'any passat era d'un 5,95).

El líder de l'altre partit de l'oposició, el Partit Socialdemòcrata, Pere López és el menys conegut per la població amb un 73% dels andorrans que afirmen conèixer-lo, i només un 41,1% dels no andorrans (el 59% dels no andorrans afirmen no saber qui és). La seva valoració també és la més baixa, tot i que augmenta respecte l'any passat: els andorrans li posen un 4,88 (el 2013 va ser de 4,7) i els no andorrans un 5,23.

Finalment, el cap de Govern, Antoni Martí, és el segon polític més conegut, per darrera de Bartumeu, amb un 97,3% de la població andorrana i un 87% de la població no andorrana que afirmen conèixer-lo. Pel que fa a la valoració, aquest any cau i fa que passi també en segona posició: els andorrans li baixen la nota d'un 6 a un 5,31 i els no andorrans d'un 6,33 a un 5,88.

DA, PERÒ SENSE MAJORIA ABSOLUTA / Demòcrates per Andorra i el Partit Socialdemòcrata empaten en despertar simpaties en els andorrans. DA i PS, amb un 17,7% respectivament, són els partits pels quals la població andorrana sent més simpatia o considera més propers a les seves idees. En el cas del PS, augmenta un 4,2% respecte 2013 (13,5%) i en el cas de DA disminueix un 0,5% (l'any passat era de 18,2%).

Lluny d'aquests dos partits, Socialdemocràcia i Progrés té la simpatia del 3,9 % dels andorrans, seguits dels Verds, amb un 2%, el Partit Liberal amb un 1%, Andorra pel Canvi (ApC) amb un 0,5% i AD800, 0,2%.

Tot i així segueix havent-hi un percentatge elevat de gent que diu no sentir simpatia per cap dels partits (30'5%).

En la pregunta, però ««si ara se celebressin eleccions generals, ¿quin partit o coalició creu vostè que guanyaria?», un 38,7% creu que guanyaria DA, un 6,7% el Partit Socialdemòcrata i 1% creu que guanyaria Socialdemocràcia i Progrés. Un 45% respon, però, que no ho sap.

Ara bé, la majoria pensen que el partit que guanyi no ho farà per majoria absoluta (un 68'2% diu que DA no guanyarà per majoria absoluta en front del 27% que diu que si que ho farà).

Finalment, pel que fa a la intenció de vot, en primer lloc destacar que la majoria són indecisos, amb un 35,2% dels andorrans que diuen no saber a qui votaran, un 10,6% diu que votarà en blanc, un 15,6% no ho vol dir i un 7% afirma que no votarà. Dels enquestats de nacionalitat andorrana que es posicionen en la resposta a la pregunta «¿a quin partit votarien si ara es celebressin eleccions generals?», un 16,5% respon que a DA, un 9,1% al PS i un 2,5% a Socialdemocràcia i Progrés. Fent una abstracció dels vots que no s'han decidit, el CRES calcula que un 53,2% dels andorrans votaria DA, un 29,4% al PS i un 7,9% a Socialdemocràcia i Progrés.

«És normal, estem governant en temps de crisi. Hi ha hagut un desgast del cap de Govern i del propi Govern. Hem d'extreure lliçons, coses que no estem fent potser no les estem fent bé», va dir ahir Martí.

VALORACIÓ DEL CAP DE GOVERN / «Tampoc suspenem si es mira les valoracions dels mandataris dels països veïns, n'hi ha pocs que aprovin», va opinar ahir el cap de Govern, Toni Martí, que va fer una valoració optimista de l'Enquesta i va dir que «m'ho agafo com a alè suplementari», tot i que va admetre que «hem de fer esforços per fer entendre millor el nostre missatge».

Pel que fa a les expectatives de vot de DA , va destacar que «no davallen, sinó que augmenten», i va afegir que «les enquestes no són vots a les urnes. En qualsevol cas demostren que DA és un partit sòlid i que el país li fa confiança».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT