PUBLICITAT

El PS reclama un atur contributiu i la reforma «urgent» de la llei sindical

  • López recorda que l'actual prestació, impulsada quan governaven, era «transitòria»
  • Assegura que quan es va aprovar la legislació «ja se sabia que no es crearien sindicats»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
López atén als mitjans de comunicació, ahir a la plaça Lídia Armengol de la capital Foto: TONY LARA

En un 1 de Maig absolutament descafeïnat pel que fa a activitat sindical o reivindicativa per part de la societat andorrana, els únics que van aprofitar la jornada per llançar missatges en contra de la precarietat laboral que pateix bona part de la societat del país va ser el Partit Socialdemòcrata. Mitjançant el seu primer secretari, Pere López, van lamentar l'actual «asimetria» que es dóna entre empresari i treballador al sector privat, per l'absència de sindicats, delegats d'empresa o convenis col·lectius. En paral·lel, empitjora la situació dels aturats, cada vegada «de més llarga durada» i vivint de manera més precària. Una problemàtica que només es pot solucionar, al parer dels socialdemòcrates, establint per llei un subsidi d'atur, de manera contributiva (creant una quarta branca a la seguretat social) i que es pugui allargar més en el temps que la prestació actual, de sis mesos. En el cas de l'absència de sindicats, consideren que cal una reforma «amb caràcter d'urgència» de la llei, en vigor des del 2009.

«L'atur és la principal preocupació de la ciutadania», va recordar López, i els aturats superen el miler, a més de les 140 persones cobrant la prestació temporal. Quan el partit socialdemòcrata estava al Govern, es va establir la prestació per desocupació involuntària, però ahir López va voler recordar que era una mesura «transitòria», en forma de reglament, i que a més a més les coses no estaven tan malament com en l'actualitat. El PS ha intentat que l'atur fos implementat aprofitant l'entrada a tràmit de lleis com la de la CASS o la de serveis socials i sociosanitaris. Però com que s'han tombat les seves propostes i, tenint en compte que no tindria «sentit polític» fer un tercer intent, López ja va avançar ahir que portaran al seu programa electoral la creació d'una llei per regular l'atur.

Tal i com va defensar el primer secretari socialdemòcrata, la prestació actual és de sis mesos i cal que sigui de més llarga durada, tenint en compte l'augment de persones que superen l'any en el temps que fa que cerquen feina. López va lamentar que l'actual Govern plantegi que tots aquests casos s'acabin tractant des de la llei de serveis socials i sociosanitaris.

Una llei QUE NO SERVEIX PER A RES / En la compareixença de López, que en alguns moments semblava de precamanya, també va anunciar que al seu programa electoral portaran la necessària i «urgent» reforma de la llei sindical. Jornades com la d'ahir mostren que la situació és «bastant trista», va assegurar el socialdemòcrata. «Tenim una activitat sindical zero i en paral·lel moltes persones que ho estan passant malament», va manifestar.

López va plantejar que quan es va fer la llei, al 2008, «ja se sabia que no es crearien sindicats» al sector privat. L'«asimetria» entre empresaris i treballadors és elevada, tenint en compte que els primers, mitjançant les patronals, sí que estan ben representats. L'absència de sindicats es tradueix «en la impossibilitat de negociar les condicions laborals», va afegir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT