PUBLICITAT

El Consell d'Europa exhorta els Estats a protegir els periodistes

  • També insta els Governs a legislar per protegir els «denunciants»
EL PERIÒDIC
ESTRASBURG

Periodic
L'Assemblea parlamentària del Consell d'Europa a Estrasburg Foto: EL PERIÒDIC

El Consell d'Europa va demanar ahir als 47 Estats membres –entre els quals hi ha Andorra– de satisfer la seva obligació de protegir els periodistes i altres actors dels mitjans de comunicació contra la intimidació i els atacs, i a adoptar legislacions nacionals per a la protecció dels denunciants. El Comitè de Ministres –òrgan executiu del CoE – va emetre ahir una Recomanació sobre els denunciants i una Declaració relativa a la protecció del periodisme i a la seguretat dels periodistes i altres actors dels mitjans de comunicació, adoptades en motiu del Dia mundial de la llibertat de premsa, que se celebra avui, 3 de maig.

En la Declaració, el Comitè de Ministres alerta els Estats membres del nombre creixent d'informes fent estat d'atacs als periodistes i a d'altes actors dels mitjans de comunicació en diverses regions d'Europa, sobretot dels perills específics als quals les periodistes femenines es troben confrontades, i els convida insistentment a obrir investigacions aprofundides sobre aquests atacs per portar els autors davant la justícia. El CoE afegeix que a més dels periodistes professionals, tota persona que contribueix a alimentar el debat públic, exercint una activitat periodística o un rol de «guàrdia » és igualment exposada als mateixos riscs.

Així mateix, el Comitè denuncia els esforços insuficients de les autoritats nacionals per investigar sobre els abusos i crims que pateix la professió, cosa que ha degenerat en una cultura de la impunitat. I insisteix en que els Estats haurien de posar en funcionament un sistema de protecció eficient dels periodistes i dels altres actors dels mitjans de comunicació, i abstindre's d'intimidar-los per la via judicial, particularment per l'aplicació desproporcionada de disposicions penals en matèria de difamació, de seguretat nacional o de terrorisme.

Per fer front a les amenaces contra la llibertat dels mitjans de comunicació, el Comitè convida els Estats membres a reexaminar les seves lleis i practiques nacionals al menys una vegada cada dos anys, per assegurar-se de la seva conformitat amb les normes internacionals en matèria de llibertat d'expressió.

En la Recomanació, el Comitè de Ministres reconeix que les persones que, en el marc de la seva feina en el sector públic o privat, donen l'alerta, o revelen informacions sobre amenaces per a l'interès general– normalment anomenats «denunciants» –poden contribuir a reforçar la transparència i la responsabilitat democràtica. El Comitè recomana de als Estats membres de legislar per protegir aquestes persones i proposa una sèrie de principis destinats a guia rels Estats membres en l'adopció de mesures legislatives apropiades.

Entre altres principis enunciats, el CoE recomana com a mínim, s'hauria de garantir una protecció als denunciants que revelen informacions d'interès general, concernint violacions de la llei i dels drets de l'home, així com riscos per a la salut i la seguretat públiques, i per al medi ambient. També insta a disposar d'un mecanisme efectiu de reacció a les informacions i revelacions d'interès general, ja siguin emeses des d'una organització, d'una empresa, prop d'òrgans competents, de les autoritats de repressió o del gran públic.

El CoE demana d'assegurar als denunciants una protecció contra totes les formes de represàlies, directes ou indirectes et de preservar el caràcter confidencial de la seva identitat, sota reserva de garanties d'un procés equitable. Les revelacions fetes pels denunciants haurien de donar ràpidament lloc a una investigació, i en el seu defecte, l'empresari o l'òrgan competent haurien d'emprendre una acció per tractar les qüestions d'interès públic.

El CoE planteja com a excepció les informacions relatives a la seguretat nacional, a la defensa, als serveis d'informació, a l'ordre públic, o a les relacions internacionals de l'Estat poden fer objecte d'un règim particular o de regles particulars.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT