PUBLICITAT

Primer pas cap a la desaparició del paper en el dia a dia de la Justícia

  • El sistema Avantius obre la porta a que la població pugui consultar ?online' les causes on està implicada
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Amézqueta consulta amb un informàtic aspectes del nou model Avantius, ahir a la Seu de la Justícia Foto: ÀLEX LARA

Els encarregats d'implementar a la Justícia andorrana un nou sistema d'informatització per agilitzar la gestió de tràmits i de causes judicials ja treballen in situ a la Seu de la Justícia. L'objectiu és que el sistema, l'Avantius, pugui estar operatiu entre l'octubre i el novembre de l'any vinent. Es tracta d'un sistema complex però a la vegada senzill d'utilitzar (un dels motius pels quals el Ministeri d'Interior andorrà s'hi ha decantat enfront d'altres propostes), que garanteix una eina en la que diversos actors, no només dins del Consell Superior de la Justícia, podran consultar documentació. Advocats, Policia, parapúbliques i fins i tot a la llarga la població podrà utilitzar el nou sistema informàtic dins la seva tasca laboral o per fer consultes i demandes. Tot plegat permetrà tenir tota la documentació en format digital i «que anem oblidant-nos del paper», segons va assegurar el cap de projectes de l'empresa Tracasa (que és qui ha creat Avantius), Javier Amézqueta. És a dir, poc a poc aniran desapareixen els grans volums amb documents que omplen els despatxos i arxius de la Batllia.

«Si es va consolidant el model i tots els estaments es comuniquen mitjançant l'aplicació, no hi ha la necessitat d'utilitzar el paper, tot es pot fer online», va assegurar Amézqueta. I és que un dels aspectes que diferencien aquest model de la resta dels que s'utilitzen a Espanya és que es treballarà amb un expedient únic. És a dir, tal i com va explicar el cap de projectes de Tracasa, «cada estament treballa amb el mateix, no cadascun amb un de diferent, de manera que s'eviten duplicitats i també haver d'entrar les dades més d'una vegada». Fiscalia, batlles, forenses, secretaris, etc, tots treballen de manera integrada.

Un altre aspecte de l'Avantius que va voler destacar Amézqueta, que aquests dies es troba a Andorra per implantar el sistema –tasca que s'allargarà fins la tardor–, és que la base de dades és única i es troba a la xarxa. En d'altres paraules, no és una aplicació que s'ha d'instal·lar a l'ordinador sinó que es pot consultar de manera online des de qualsevol dispositiu i per tant també permet treballar des de casa. Aquest punt també és positiu en el fet que si s'ha de fer una actualització o millora de l'aplicació no cal anar ordinador per ordinador.

CONVENIS EXTERIORS / A banda de treballar amb un expedient únic, la comunicació serà bidireccional. És a dir, batlles podran respondre o aclarir dubtes online a d'altres actors participants a la causa.

En paral·lel, i aquí és on entra una altra de les particularitats de l'Avantius, en la bidireccionalitat també hi podran entrar d'altres estaments que no formen part del Consell Superior de la Justícia, com per exemple, els propis advocats i la Policia, o la Caixa Andorrana de Seguretat Social, tal i com va exposar Amézqueta. «És per tant un punt d'entrada de col·lectius externs». Això sí, sempre amb tots els controls de seguretat activats. Els actors hauran d'accedir i si escau, interactuar, mitjançant certificat digital. «La seguretat és total», va garantir el cap de projectes.

Aquest procés, però, no es podrà desenvolupar tant bon punt entri en funcionament el nou sistema informàtic cedit pel Govern de Navarra, ja que perquè hi puguin participar entitats externes caldrà que el Consell Superior de la Justícia vagi signant convenis amb la Policia, lletrats, etc, que determinin aspectes com terminis de resposta i demanda d'informació, condicions, validesa, etc.

El paper de la població / Finalment, i ja parlant d'una segona fase a més llarg termini, el nou sistema informàtic està pensat perquè també hi acabin participant els ciutadans. «El ciutadà podrà entrar a l'Avantius per realitzar tràmits», va explicar Amézqueta, per presentar una demanda o per facilitar documentació. A més, també s'obre la porta «a que puguin consultar tots aquells expedients o processos on estiguin implicats», ja sigui com a imputats o com a perjudicats.

A banda, per la població també suposarà tenir més control de la informació, i més agilitat quan se sol·liciti un document, «ja que serà més fàcil trobar-lo». «Tot estarà més accessible», va assegurar Amézqueta.

Finalment, l'aplicació informàtica també permet fer una explotació estadística acurada sobre com està la Justícia, exemplificar-ho amb dades d'una manera més fiable que com es fa actualment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT