PUBLICITAT

Passió absoluta pel triatló

  • L'Ironman de Lanzarote veurà dissabte Jordi Cerro, que torna a competir en la distància de 3,8+180+42 per cinquena vegada H Els clubs AnyósPark i Serradells han disputat el passat cap de setmana l'Ironcat i el Half de Salou
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jordi Cerro, el passat 2013 a l'Ironman de Sudàfrica, en la que era la quarta prova en aquesta distància en la seva carrera esportiva Foto: EL PERIÒDIC

«Uns tenen uns vicis insans, i altres tenim el triatló». Aquesta frase de Jordi Cerro, triatleta andorrà que el pròxim dissabte serà a l'Ironman de Lanzarote, resumeix bastant bé una pràctica esportiva que, portada a l'extrem, exposa el cos a nivells de patiment molt alts. Però com que estem en època de reptes, de buscar els límits, vet aquí que aquest esport que combina natació, ciclisme i córrer guanya en adeptes a un nivell a l'alçada del running, que viu un moment daurat. Així, nombrosos són els andorrans inscrits en els dos clubs del país –CT AnyósPark amb 52 membres i CT Serradells amb gairebé 90–, i entre ells en són uns quants els que s'atreveixen amb la distància de l'Ironman: 3,8km de natació, 180km de ciclisme i 42km de carrera a peu.

Cerro, del Club Triatló AnyósPark, serà el representant del Principat a Lanzarote, i aquest passat cap de setmana precisament s'ha disputat l'Ironcat a l'Ampolla, on el veterà Ruben Caminal, del CT Serradells, ha tornat a fer de les seves amb un espectacular crono de 10h 36min 36s, 48è de la general i 17è de la seva categoria, en una cursa en què fins i tot va vomitar en la marató... Aquest temps de poc més de deu hores i mitja, per a aquells que no els hi digui res, és una bestiesa. Baixar de les onze hores en un Ironman és cosa de privilegiats, i Caminal ho fa i Cerro ho té en ment. Aquest últim, que en suma quatre Ironman en la seva carrera esportiva –Lanzarote 2007, Niça 2008, Àustria (Klagenfurt) 2009 i Sudàfrica 2013–, té com a millor marca precisament 10h 30min a Klagenfurt al 2009, i a Lanzarote busca baixar de les onze hores. Amb el permís de l'Atlàntic, de la ventada canària i de la calor africana que l'espera.

Jordi Cerro viatja dimecres a Lanzarote perquè en ment té poder fer algun dia l'Ultraman (hi ha tres cites a l'any: Londres, Canadà i Florida, amb distàncies de 10km de natació, 420km de ciclisme i 84km de córrer). En principi, no per a aquest any, sinó per a un altre en un futur immediat, perquè la normativa d'aquesta bogeria exigeix que almenys en l'any anterior tot aquell que vulgui competir-hi ha d'haver finalitzat l'any anterior un Ironman en menys de 14 hores. Ara bé, preparar una cita de llarga distància a Andorra és un problema, perquè «el volum de quilòmetres que es poden fer en hivern, sobretot en bicicleta, és escàs en comparació a altres llocs del món», segons afirma, on el fred o la neu no són un obstacle. Per això, precisament, Cerro no es planteja la Meca de l'Ironman, que és Hawai. Per classificar-se per a Hawai és necessari fer uns mínims en altres proves, com Lanzarote, però aquesta arriba molt aviat en el calendari com per poder presentar-s'hi en un gran estat de forma entrenant al Principat.

Amb tot, compte amb els quilòmetres que suma l'andorrà des que va començar la preparació específica al mes de novembre: nedant 190km, corrent «entre 600 i 700», calcula, i en bici «només 1.300», tot i que aquesta xifra, en principi curta, la compensa amb moltes hores d'esquí de muntanya durant els mesos d'hivern.

L'Ironcat de l'Ampolla

El passat cap de setmana es va viure una nova prova de la febre per aquest esport. Va ser a l'Ironcat de l'Ampolla. La distància de l'Ironman –Ironman és una marca amb certes curses repartides pel món, amb un preu definit, però a banda hi ha d'altres cites amb la distància mítica sense la nomenclatura de la marca, sinó en modus Challenge, o Ironcat, com en aquest cas– va ser una prova de foc per a triatletes del CT Serradells com Caminal –ell és el president del club– amb les seves 10h 36min, però també per a Edu Teba, 97è de la general amb 11h 22min 37s en el seu debut en aquesta prova, o Andrés Herrera, que la va completar en 11h 45min 18s (124è de la general), seguit molt a prop per Patrick Pascó, amb 11h 56min 53s, el 131è. Quatre membres de l'equip andorrà en la llarga distància.

Però no és l'únic club amb corredors disposats al repte dels reptes, perquè l'AnyósPark en té uns quants esportistes preparant aquesta distància. La cita que tenen en ment alguns d'ells –Manel Cerqueda, Ferran Gómez, Jordi Gago i Tommy Castellet– és Frankfurt, el pròxim 6 de juliol. Alguns d'ells, però, hauran d'anar amb compte amb les lesions, perquè aquest és un esport que demana molta cura, molt de volum d'entrenament però també saber mesurar els temps, les intensitats, l'alimentació i sobretot el descans per assimilar.

El Half de Salou

Precisament alguns dels triatletes que pensen en Frankfurt estaven inscrits al Half –mig Ironman: 1.900m de natació, 90km de ciclisme i 21km de carrera a peu– de Salou. Ferran Gómez, tot i tenir un mal dia, va acabar 277è amb 4h 47min 07s, i Jordi Gago 223è amb 4h 42min 38s. Aquí, Tommy Castellet no hi va poder ser per una fissura a les costelles.

L'AnyósPark hi va ser a Salou amb dotze triatletes, mentre que el Serradells va ser representat per altres set, amb resultats alguns destacats com les 4h 37min 58s de Marc Calvet, o les 4h 47min 12 de David Astrié o Òscar Corbalan, amb 4h 59min 43s. En la forquilla de sub 5 hores també hi van entrar els triatletes d'Anyós Park César Marquina, amb 4h 45min 13s, i Robert Buil amb 4h 54min 46s, i German Moya es va quedar a 32s. Amb tot, cadascú d'ells, fins i tot els que no van poder acabar o els que ho van fer més al darrera, tenen el seu mèrit, perquè s'ha d'estar molt preparat per fer front a aquestes distàncies, o com a mínim tenir molta passió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT