PUBLICITAT

Arcalís tindrà un dèficit més gran que se situarà en 2,6 milions

  • La majoria va presentar dilluns unes pèrdues històriques d'una temporada amb menys clients
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La carretera d'accés a Arcalís tallada a Arans, aquest febrer passat Foto: TONY LARA

Molta neu, menys esquiadors i uns mal resultats. A grans trets, aquesta seria la conclusió de la reunió que dilluns a la nit van mantenir l'equip de Govern d'Ordino i l'oposició, en la qual es va fer un repàs a l'evolució de l'estació ordinenca en els darrers anys.

A falta de saber la regularització exacte dels ingressos per la banda de Vallnord, les pèrdues d'Arcalís aquesta temporada ascendiran a 2,6 milions d'euros, segons les previsions que va presentar l'equip comunal. Però com va insistir ahir la cònsol menor, Consol Naudí –que va preferir no avançar cap xifra fins que se celebri a finals de mes la reunió de Vallnord–, la quantitat exacta que ha perdut l'estació no se sabrà fins que es compatibilitzin l'entrades per Vallnord per la venda online de forfets i d'altres pagaments, així com factures pendents.

Tot i això, segons ha pogut saber aquest rotatiu, dilluns a la nit es va posar sobre la taula la xifra de 2,6 milions de pèrdues (Vallnord inclòs). El Comú d'Ordino calcula –per l'experiència en anys anteriors– que Vallnord podria aportar a l'entorn de 400.000 euros, però encara no se sap quin són els resultats finals, i si ha estat una gran temporada ajudaria a reduir aquest dèficit.

Cànon / D'aquesta quantitat, un milió correspon al cànon que hauria de percebre el comú, però que a la pràctica queda condonat perquè Secnoa –la societat explotadora d'Arcalís– no pot fer front a aquest pagament anual. Aquest perdó financer implica que són els ordinencs qui finalment carreguen amb un dèficit que hipoteca el comú perquè, com s'ha comentat en diverses ocasions, no pot fer més inversions a la parròquia. La resta de pèrdues corresponen a explotació, despeses financeres i factures pendents.

La situació financera de Secnoa és extrema i arrossega el comú. El que veritablement preocupa és la lectura que es pot fer d'aquests resultats. La temporada ha estat generosa de neu, els dies de tancament de la carretera han estat menors i la temporada també ha estat més llarga que d'altres i, aquí ve la part més preocupant, l'estació ha tingut menys clients.

I no és d'estranyar. El camp de neu ofereix una matèria primera de qualitat, però la delicada situació econòmica impedeix fer inversions per renovar actius i fer-la més atractiva per als esquiadors. Els membres del comú, majoria i oposició, estan especialment preocupats per l'evolució d'aquests darrers deu any, ja que cada exercici ha estat negatiu i l'estació, que és un motor econòmic que aporta 25 milions d'euros anuals a l'economia nacional, no és en canvi un pilar que repercuteixi en benefici de la parròquia amb un retorn, sinó al contrari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT