PUBLICITAT

Les estratègies dels pobres i no tan pobres

  • Comprar productes de marca blanca, reduir les activitats d'oci o menjar menys sovint carn i peix són els trucs de moltes famílies que no es consideren pobres per arribar a finals de mes. Aquestes però, encara es poden escalfar
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La seguretat vigila el contenidor. Foto: TONY LARA

Les estratègies que utilitzen els entrevistats per sortir-se'n –exceptuant els que ja són víctimes de l'exclusió social– són reduir les factures. Totes les factures començant per les de l'alimentació i acabant per privar-se de calefacció a l'hivern, passant per no anar al metge i evidentment, per no fer activitats d'oci ni vacances. Entre les accions que cita l'estudi hi ha comprar productes de marca blanca o consumir menys peix o carn, mesures que d'altra banda, adopten moltes famílies que no es poden considerar pobres però, que han de recórrer a aquestes i altres astúcies per arribar a finals de mes. El que també registra l'estudi és que quan un jove es troba en el si d'una família de risc, ja sigui perquè un o tots dos progenitors s'han quedat sense feina, o perquè la família és monoparental i només depèn dels ingressos d'un dels dos progenitors, també posa en perill la seva formació. L'escassetat dels recursos accelera la seva sortida al món laboral ja sigui per ajudar la cèdula familiar ja sigui per allunyar-se'n, guanyar independència i poder consumir béns que de continuar estudiant, no pot. En quant a la llar, moltes de les persones en situació vulnerable penen per conservar-la i sovint són acollides per la família o els amics. A aquests problemes se n'hi poden afegir d'altres més greus, si cal, com són els problemes de malalties de llarga durada, que poden ser cròniques i greus entre els exclosos així com les addiccions, sobretot a l'alcohol.

Sense sostre / Tot i que l'estudi no els anomena, tal com va descobrir EL PERIÒDIC, ara fa un any, hi ha més d'un rodamón conegut al país. I més encara, també hi ha punts habituals d'aprovisionament apartats de les mirades. I és que els pobres també s'organitzen per poder menjar i recullen llaunes, pasta i tota mena de productes envasats que han arribat a la data de caducitat i les empreses es veuen obligades a llençar. Per últim, l'estudi si que fa referència als exclosos que no s'atreveixen a demanar ajudes socials perquè la seva situació a Andorra no és regular. Són persones que s'han quedat sense feina i sense permís de residència i treball, i que estan atrapades al país. No tenen diners per marxar, ni tampoc per poder-hi viure dignament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT