PUBLICITAT

Segona vida i primera feina

  • Carisma obre una botiga benèfica de productes reutilitzats, gestionada per joves d'Agentas
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La secció de roba de la botiga escaldenca de Carisma, ahir durant la seva inauguració Foto: ÀLEX LARA

Feia «tres anys» que lluitaven per aquest «somni», i finalment ha cobrat vida. Carisma va inaugurar ahir amb orgull un establiment a l'avinguda Fiter i Rossell (a l'alçada de la cruïlla dels Vilars), de productes de segona mà, fruit de donacions solidàries o fruit d'objectes provinents de la deixalleria als que se li vol donar una segona oportunitat. La presidenta d'aquesta entitat sense ànim de lucre massanenca, Halina Berthelsen, respirava ahir orgull per tot arreu i donava les gràcies, durant la inauguració, a tots els que han pogut fer realitat aquest desig: Andbank, que és qui ha cedit el local; el Comú d'Escaldes, que ha facilitat un aparcament de càrrega i descàrrega i properament els proporcionarà un local per a fer de magatzem; i el ministeri de Medi Ambient, que pagarà el sou dels treballadors i dels seus formadors durant mig any.

Precisament les persones que tiraran endavant la botiga, gestionant-la, tractant amb el client i encarregant-se del proveïment del seu estoc, són els altres protagonistes d'aquesta commovedora història. Seran vuit joves usuaris del programa Agentas de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, quatre fixes i quatre en formació, a més de tres nois que faran «tasques de recollida d'objectes en desús», sigui a un habitatge, sigui a les deixalleries comunals, va informar Sergi Marsal, director d'Agentas. Aquests joves també faran tasques de reparació i rehabilitació d'objectes per poder donar-los aquesta segona vida amb marcat caràcter solidari.

Passats els sis mesos, l'objectiu és que es tracti d'un establiment com qualsevol altre, amb els seus beneficis, i que serviran per pagar les despeses de manteniment així com els sous dels seus treballadors. «I si queda marge, es revertirà a d'altres entitats benèfiques», va assegurar Marsal, seguint amb la filosofia de Carisma.

Qualsevol ciutadà pot apropar-se a la botiga a deixar material i roba que ja no utilitzi. I qualsevol pot apropar-se, també, a comprar a preus molt econòmics. Segons els càlculs de Berthensen, gràcies a la botiga es pot arribar a reutilitzar unes cinc tones de roba i material usat, que seria aproximadament la meitat del que es reutilitza al local que Carisma té a la Massana. El que més reben i també el que té més sortida és «la roba, seguit dels llibres i la roba de la llar». Tot i que ahir ja es podien adquirir d'altres productes com jocs per a la videoconsola, electrodomèstics, joguines o bicicletes.

Aquest establiment era un somni per a Carisma. Però són ambiciosos. Ara en tenen un de nou. Que sigui el primer local de molts, i que n'hi hagi a cada parròquia. «Ens agradaria poder traspassar el model» a d'altres comuns, va explicar Marsal. En època de crisi, donar segones oportunitats a objectes i roba és un concepte que agrada i que convenç. I més si també serveix per donar primeres oportunitats a joves amb dificultats. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT