PUBLICITAT

Més espais verds i un carril bici per a Sant Julià

  • La cònsol es compromet a estudiar la implementació d'una zona per a bicicletes a l'avinguda Rocafort
  • Els portaveus presenten als escolars els projectes que estan duent a terme
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Foto: el periòdic

El Comú de Sant Julià de Lòria va comunicar ahir els acords presos als membres del Consell d'Infants, entre ells, la seva voluntat de realitzar millores als espais verds i camins per respondre a les demandes que els escolars han fet durant aquest curs. Els infants de les escoles de la parròquia també havien sol·licitat que es fes un carril bici, un fet que en un inici era pràcticament impossible per les dimensions de les voreres però que s'estudiarà després de l'eixamplament de les de l'avinguda Rocafort, tal i com a explicar la cònsol major de Sant Julià, Montserrat Gil. «Les demandes que fan referència a la parròquia es poden anar implantant, les altres farem un informe i el presentarem al Govern», va assegurar Gil, afegint que totes elles tenen «molt sentit comú».

A banda de millorar els camins de muntanya i els espais verds o fer carrils bici per la parròquia, altres demandes dels més joves lauredians són posar semàfors per a invidents i allargar el temps de pas per a les persones amb discapacitat. També creuen que és necessari posar més fotografies d'esquí de fons per tapar els contenidors, fer campanyes contra els excrements de gos al carrer, permetre el paintball als menors de 14 anys o vigilar que no es fumi al parc del Prat Gran.

L'alumne de l'escola andorrana, Jan Frases, va destacar també que «l'any passat no vam aconseguir gran cosa i aquest any moltes coses s'han realitzat». Va remarcar els canvis perquè puguin accedir a l'activitat de paintball abans dels 14 anys, la millora de la senyalització i del condicionament dels espais verds i la participació al programa televisiu Lauredianament.

Des de l'escola espanyola, Lorena Gómez, va reconèixer l'esforç per millorar els camins i per intentar adaptar els semàfors als invidents i discapacitats.

Una de les demandes que caldrà estudiar és la dels carrils bici ja que les dimensions de les voreres impedien fins ara habilitar-ne, però amb la remodelació de l'avinguda Rocafort es tindrà en compte. No obstant, la cònsol va manifestar que hi ha un pendent fort i que cal valorar la seguretat dels infants, segons va recollir l'ANA.

Canvis a la metogologia

Finalment, Gil també va explicar que aquest curs escolar han optat per canviar la metodologia del Consell d'Infants i s'han anat reunint amb els escolars tot l'any. «És molt profitós per valorar aquestes demandes i com discuteixen dins del Comú amb nosaltres», va destacar. A més, va valorar que les demandes siguin «sensibles amb la població i amb les persones amb discapacitat».

El fòrum de les Escoles Verdes que es va celebrar ahir a l'escola andorrana de segona ensenyança d'Ordino va aplegar prop de 150 alumnes provinents de les 16 escoles que estan inscrites al programa impulsat pel Centre Andorra Sostenible, amb l'objectiu de fomentar el respecte als recursos naturals entre els més joves. Durant tot el matí els portaveus de cada escola van presentar a la resta els projectes sostenibles i de respecte amb el medi ambient que estan duent a terme. Per cloure l'esdeveniment, tots els participants van formar a l'aparcament del centre creant una E i una V gegants.

El fòrum del projecte escola verda busca donar visibilitat al Dia mundial del medi ambient tot presentant els projectes que han estat preparant les 16 escoles que participen en el programa.

L'objectiu de l'escola verda, però, vol anar més enllà i fer perdurar en el temps els bons hàbits de respecte del medi. Segons Xavier Gómez, responsable del Centre Andorra Sostenible, «el projecte escola verda implica una ambientalització del currículum escolar. Busquem que s'incloguin temàtiques d'ecologia i de ciències ambientals i de sostenibilitat en el dia a dia de l'escola».

comissió / Perquè un centre esdevingui escola verda és necessari, en primer lloc, que es constitueixi una comissió amb mestres, alumnes, personal no docent, i direcció. Aquest serà el veritable motor dels projectes i l'encarregat que es vagi duent a terme el pla estratègic i el pla d'acció preparat pel Centre Andorra Sostenible. Aquests documents són específics a cada centre.

Un grup de persones han creat una pàgina de Facebook per «comunicar i alertar dels perills» de la proposició de llei qualificada de protecció civil als drets a la intimitat, a l'honor i a la pròpia imatge si s'acaba aprovant com està. Una llei que defineixen com «llei mordassa»

Aquesta és la missió de la plataforma segons un dels seus impulsors, Delfí Roca. Des de la seva creació dijous, ja compta amb un centenar de suports o de persones que els agrada la pàgina. Volen que els ciutadans s'assabentin del que comportaria la llei però també que serveixi d'aglutinador per unir esforços entre diverses entitats per dur a terme alguna acció per frenar l'aprovació del text. El primer, però, és «exercir pressió popular», diuen.

El cineasta català Ventura Pons serà el convidat d'honor dels Gaymz Andorra. Els responsables de l'esdeveniment han explicat que Pons presentarà la pel·lícula escollida pel públic el dia 21 de juny als cinemes illa Carlemany. Així, a través del web www.gaymzandorra.com es pot escollir entre tres pel·lícules del director català: Amic/Amat, Menja d'Amor i Ignasi M.

En paral·lel, ja estan obertes les inscripcions per participar en aquesta primera jornada dels Gaymz, destinada a reivindicar l'orgull homosexual i la igualtat jurídica del col·lectiu al país. Durant el dia es realitzaran diferents activitats esportives, com ara una cursa popular, una competició de natació o un torneig de vòlei platja.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT