PUBLICITAT

La feina i les polítiques socials és el que més preocupa la població

  • L'atur i la poca demanda laboral capitalitzen la percepció negativa de l'evolució del país
  • Les pensions, les prestacions i la gestió de la Seguretat Social arriben en segon lloc
GLÒRIA GURDÓ
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Assalariats i assegurats fan tràmits al taulell de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, al centre de la capital. Foto: TONY LARA

El primer observatori de l'any, l'enquesta periòdica que fa el Centre de Recerca Sociològica (CRES), recull que les primeres preocupacions de la ciutadania són el treball, i les polítiques socials. El 39% d'una mostra de 718 persones entrevistades entre els mesos de febrer i març, opina que el primer aspecte a millorar a Andorra és la manca de feina i l'atur, mentre que el 29,5% considera que cal millorar l'estat del benestar, les pensions –citant també més control i millor gestió de la CASS (8,5%)–, les prestacions i la cobertura sanitària (7%), així com l'ajuda als joves (7%).

El director del CRES, Joan Micó, va explicar ahir que «considerant les tres possibles respostes sobre els aspectes que caldria millorar a Andorra, hi ha un 38,5% dels enquestats que assenyalen la manca de feina, gairebé els mateixos que en l'observatori de l'últim semestre del 2013, quan eren un 40%». De la mateixa manera, Micó també va destacar que el nombre de persones que considera que cal millorar les polítiques socials (29,5%) augmenta lleugerament en relació a l'últim observatori en que es van situar en el 28%.

Un mal que s'arrossega / L'anàlisi que fa el CRES sobre l'evolució de l'atur també és força significatiu. Si fins el primer semestre del 2007 ningú tenia problemes per trobar feina –només l'1% de la mostra ho esmentava–, la corba comença a pujar a partir d'aquell mateix any i a partir del 2009 es dispara per preocupar el 41% dels enquestats. I si oscil·la fins el segon semestre del 2011 a l'entorn del 36%, es torna a disparar frenèticament fins al 50% el primer semestre del 2012. Des d'aleshores es manté estable, però la situació no millora gaire perquè l'atur continua preocupant –entre el 40% i el 39% de les mostres, en els quatre últims observatoris.

Els treballadors que més es queixen de la poca demanda laboral, a més dels aturats (62%), són els no qualificats (63%), seguits pels treballadors de la indústria, la construcció i l'agricultura (56%). Els estudiants però, també assenyalen la problemàtica (55%). L'atur també es fa sentir entre els professionals i els tècnics (33%) i els treballadors del comerç, l'hoteleria i els serveis personals (30,3%).

Màxim històric / El mateix passa amb l'evolució de la percepció negativade les polítiques socials, les prestacions i les pensions, entre la ciutadania, que augmenta des del primer observatori del 2008 i assoleix un màxim històric aquest primer semestre de l'any. I és que si des del 2008 fins al 2011 la corba oscil·la entre valors de 21 i 23 punts percentuals, a partir del 2012 torna a remuntar fins a 27 punts i aquest any es dispara fins a 30. Les dones són les que acusen més les deficiències de les polítiques i cobertures socials i representen el 36% d'enquestats que ho esmenten.

Els treballadors no qualificats (41%) i els jubilats (39%) també insisteixen en el problema, seguits pels treballadors del comerç, l'hoteleria i els serveis personals (33%), i els professionals i tècnics (30%). Per nacionalitats, els espanyols són els més descontents (36%) seguits de prop pels portuguesos (33%). Els andorrans són el tercer grup (27%).

TURISME I ECONOMIA / El turisme i l'economia també són àmbits que requereixen millores segons el 13,5% i el 12,3% dels enquestats, respectivament. El 4,2% del primer grup considera que cal potenciar el turisme i el 3,8% opina que la promoció turística i la imatge d'Andorra a l'exterior hauria de millorar. En quant a la situació econòmica, el 8% del segon grup esmenta la crisi com a aspecte a millorar. Els homes són els que més insisteixen en aquest punt (16%), així com els andorrans i els francesos (17%), i els enquestats que tenen estudis universitaris (16%). Per ocupació, els propietaris, els directius o els comandaments intermedis també són els que més hi insisteixen (37%).

En quant a l'evolució constatada per l'observatori fins al primer semestre del 2007, la preocupació per la bona marxa dels negocis registrava uns percentatges baixos, però a partir del segon semestre del mateix any, la corba comença a enfilar-se fins arribar al 22% el segon semestre del 2009. A partir del segon semestre del 2012, la preocupació per l'economia disminueix palautinament, fins situar-se en el 12%, malgrat el repunteig fins al 17% registrat el segon semestre de l'any passat.

El got mig ple o mig buit / La percepció de la situació econòmica d'Andorra no és brillant. El 53% dels enquestats opina que és regular, el 25% que és dolenta o molt dolenta, i només el 15% que és bona o molt bona. És clar que si regular és passable, resulta que el 78% opina que la situació no és bona. L'evolució de la percepció entre els anys 2002 i 2014 també és il·lustrativa del deteriorament de l'economia, ja que la percepció positiva baixa des del 2002 –any en que el 63% de la mostra opinava que era bona o molt bona. En canvi, augmenta la proporció dels que consideren que és regular, dolenta o molt dolenta fins que l'any 2012, el 52% de la població la qualifica de dolenta o molt dolenta.

No obstant això, la percepció negativa es redueix els dos últims anys amb percentatges similars als del 2006. Val a dir però que la situació de l'economia és estagnant per al 47,5% dels enquestats que consideren que es manté igual que fa un any, mentre que el 36% diu que empitjora i només el 14,5% que millora. A més, el 43% de la mostra considera que la situació econòmica es mantindrà igual d'aquí a un any, mentre que el 33% creu que serà millor i només el 15% opina que serà pitjor.

Percepció personal / El 55% d'enquestats diuen que la seva situació econòmica és regular, mentre que el 29% la considera bona o molt bona i el 16%, dolenta o molt dolenta. Els joves són més positius a l'hora de valorar la seva situació. I per nacionalitats els andorrans diuen que la seva situació és bona o molt bona (35%). Per ocupació, només els professionals o tècnics afirmen que la seva economia és bona o molt bona (54%). Igualment, la majoria de la mostra considera que la seva situació es manté respecte l'any passat (63%), mentre que el 27% considera que empitjora i només el 9% que millora. Per ocupació, els estudiants són els que més milloren (27%), però l'observatori assenyala que en tots els casos «diuen majoritàriament que està igual, exceptuant els aturats que afirmen que ha empitjorat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT