PUBLICITAT

Uns Gaymz descafeïnats

  • Els impulsors de la jornada es mostren decebuts i lamenten la por que encara hi ha a la societat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un dels membres de l'associació Arc en ciel de Tolosa durant el discurs inaugural de la jornada Foto: ANA/M.C.

Andorra ha acollit aquest cap de setmana la primera jornada lúdica i reivindicativa dels drets dels homosexuals organitzada per l'entitat Gaymz Andorra. Uns actes que van comptar amb prop d'una seixantena de persones, una xifra que des de l'organització van considerar «decebedora» ja que n'hi havia moltes més d'inscrites (esperaven arribar als 300 participants). La diferència entre la previsió i la realitat dóna a entendre que «encara hi ha por en aquesta societat», van lamentar.

Por per manifestar-se en favor dels drets del col·lectiu homosexual i por a ser identificat com a membre d'aquest, com demostra el fet que no hagi assistit cap dels cònsols de les set parròquies malgrat haver estat convidats, com van remarcar en el discurs inaugural a la Plaça del poble.

Amb tot, però, la valoració de la jornada és de «moderada satisfacció», com va indicar a l'ANA un dels membres del col·lectiu, Rubén Carcellé. I és que malgrat no haver aplegat tantes persones com esperaven, han aconseguit «fomentar el debat públic sobre els drets de les persones homosexuals», va dir. L'objectiu de la jornada, va recordar Carcellé, no és promoure l'homosexualitat ni homosexualitzar la població d'Andorra sinó reclamar la igualtat jurídica entre totes les persones que «està implícitament reconeguda en la Constitució però de facto no s'està complint», va afirmar Carcellé.

Carcellé va destacar en el seu parlament la necessitat d'igualar drets com el del matrimoni, les adopcions i les pensions de viduïtat tant entre els membres de les parelles homosexuals i heterosexuals, com entre tots els tipus de família i tots els seus membres, des dels pares fins als fills.

Carcellé va lamentar aquesta manca de suport de les autoritats, doncs només van assistir a la jornada els advocats impulsors de la iniciativa Matrimoni civil per a tothom, el conseller socialdemòcrata Joan Sans i la subsíndica Mònica Bonell. Això «ens situa davant d'un fet», va assenyalar, i és que «els representants del poble no estan al costat d'un sector que us demana la vostra presència». «No pretenem que surtin de l'armari, que facin bandera sinó demostrar la normalitat de conviure», va afegir.

L'activitat va començat al matí amb proves esportives i va seguir al migdia amb la inauguració oficial a la Plaça del Poble, on estava previst obrir oficialment la jornada lúdica i reivindicativa amb una petonejada popular. Aquesta, però no es va dur a terme per la poca assistència.

Sensibilització i educació

En relació a la Proposició de llei de DA per regular les unions civils entre persones del mateix sexe, Carcellé va manifestar que caldrà esperar fins al setembre o octubre per veure quines mesures es recullen però que seguiran fent accions d'educació, sensibilització i reivindicació. La part legal la deixen per als advocats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT