PUBLICITAT

El francès està més 'à la page' que mai

  • Banquers, comerciants, funcionaris, agents turístics... Sigui quina sigui la professió o el motiu, els cursos tenen cada vegada més alumnes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alumnes durant la convocatòria dels exàmens oficials DELF-DALF al Lycée Comte de Foix, a finals de maig Foto: ANA / G.L.T.

L'interès per aprendre la llengua francesa a Andorra ha crescut els darrers anys. Cada cop són més els residents i nacionals, bàsicament els que no han realitzat els seus estudis al sistema francès, que mostren el seu interès per conèixer la llengua. Tant al Lycée Comte de Foix, on ofereixen classes públiques i gratuïtes de tots els nivells, com a l'Aliança andorranofrancesa, que programa cursos adaptats i enfocats a empreses i col·lectius professionals, han notat un important increment d'inscripcions a les seves formacions.

En cas del Lycée, quan fa anys es va iniciar el servei de formació continuada en francès, el nombre d'alumnes amb prou feines arribava al centenar, mentre que ara, tal com va explicar el coordinador d'aquest servei, Raul Cruz, la demanda «sempre va a més i ja arribem a les 240 persones cada any».

El Lycée ofereix un tipus de formació força variat. Per una banda, va explicar Cruz, s'ofereixen classes de nivell dirigides a tot tipus de públic. Aquesta formació és gratuïta i està finançada al 50% per la regió Llenguadoc-Rosselló i el Govern d'Andorra. És una de les formacions que més ha crescut els darrers anys i el perfil d'alumnes és força variat, va comentar Cruz: des de banquers fins a gent que treballa de cara al públic o persones que el volen aprendre senzillament per plaer.

Cruz va explicar que es troben força casos de gent que gestiona comerços i que necessita l'idioma per relacionar-se amb subministradors i clients de França. «També hi ha gent que veu opcions d'anar a treballar a França o de treballar amb França des d'aquí», va afegir Cruz.

Pel que fa a l'origen d'aquests estudiants, tot i que la immensa majoria provenen d'Andorra mateix, també atreuen gent de les comarques veïnes, tant de l'Alt Urgell com de Cerdanya, on la proximitat amb França i projectes concrets com la construcció de l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà han empès algunes persones a desplaçar-se fins a Andorra per formar-se. Aquest fet es nota especialment al maig i al juny, quan el Lycée acull els exàmens de DELF-DALF, que aquest any ha agrupat fins a 600 persones, vingudes tant d'Andorra com del Pirineu i d'altres parts de Catalunya, segons informa l'ANA.

A banda d'aquesta formació, el Lycée organitza cursos de formació continuada a la demanda. Un d'ells està dirigit a funcionaris del Govern, i un altre a professionals de l'hosteleria. En aquest darrer cas, aquest any han realitzat el curs mig centenar de persones.

Des de l'Aliança andorrano-francesa, mentrestant, el volum d'alumnes és més reduït, arribant al voltant d'una seixantena. A més d'una trentena de funcionaris, s'han fet cursos adreçats a professionals del periodisme, o del turisme, entre d'altres, i a més, s'ha fet una formació especial per a alts funcionaris del Govern que han treballat en les negociacions amb Europa i necessitaven uns coneixements de la llengua francesa elevats i molt específics.

Per al curs vinent, la intenció de l'Aliança és donar encara més importància als cursos de francès i arribar a un públic més gran. El president de l'entitat, Xavier Espot, va explicar que aniran a les empreses del país i a diferents sectors a oferir cursos especialitzats en cada matèria perquè els interessa que la llengua pugui arribar a molta més gent. Espot va opinar que l'aprenentatge del francès és molt important per molts motius. «Ara que ens obrim a Europa, cada vegada hi haurà més interès, ja que per exemple per als empresaris que vulguin anar a França la millor carta de presentació és parlar la llengua».

Des de l'ambaixada de França a Andorra, per la seva banda, es mostren satisfets d'aquest interès per aprendre la llengua. El seu agregat cultural, Jérôme Vinyolas, va destacar que «per nosaltres és positiu i demostra que hi ha ganes d'aprendre la llengua i de perfecciona-la», i va afegir que aquesta formació no deixa de ser «una continuïtat de la nostra presència educativa al Principat i del fort desplegament de mitjans per fer present l'educació francesa a Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT