PUBLICITAT

Una flama d'Unesco

  • La capital rep el fanalet del Canigó amb la mirada posada en la candidatura dels fallaires
  • Posteriorment es reparteix a les set parròquies
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ball de fallaires a la plaça del Consell General, ahir Foto: ÀLEX LARA

Ja ha fet acte de presència, com cada any. La Flama del Canigó va arribar ahir passades les dotze del migdia a Andorra la Vella per donar inici a la celebració de Sant Joan. Aquest any, amb un fet important per a la parròquia, com va remarcar la cònsol, Rosa Ferrer, durant el seu discurs, ja que la capital exerceix d'amfitriona el mateix any que ha presentat la candidatura a la Unesco de les falles pirinenques com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els voluntaris d'AINA van ser els encarregats de portar la flama fins la capital, que va custodiar el fanalet fins que al vespre, quan es va repartir a les set parròquies des de la Casa de la Vall. «Ens honora moltíssim rebre la Flama del Canigó i custodiar-la fins que es reparteix a les parròquies per encendre les fogueres a la nit», va dir Ferrer. Pel que fa a la candidatura de la Unesco, Ferrer va mostrar-se confiada que es resoldrà, probablement de forma positiva, l'hivern del 2015.

Ferrer també va fer voler menció, durant el seu discurs de rebuda de la flama, del pas de Mossèn Cinto Verdaguer per Andorra i la seva estada a la Casa Guillemó, pel fet que va donar origen a aquesta tradició amb el seu poema Canigó. L'acte a la capital va ser organitzat pel Centre de Cultura Catalana, que va considerar una «prioritat» continuar almenys amb aquests actes «més tradicionals i potser difícils de fer» per mantenir la llengua i la cultura catalana, com va assenyalar a l'ANA, Teresa Cabanes.

Repartiment del foc

Després d'una cercavila pel centre històric i de recollir la Flama del Canigó al Comú de la capital, els fallaires i els gegants van arribat a la plaça del Consell General per repartir el foc a les set parròquies. Els síndics Vicenç Mateu i Mònica Bonell; els cònsols de la capital i el ministre de Cultura, Albert Esteve, van rebre la flama. Ho van fer acompanyats de la música en directe, un fet que, com va recordar el president de l'associació de fallaires d'Andorra la Vella, es vol potenciar. En aquesta ocasió, l'acte va servir per commemorar el centenari del naixement d'Esteve Albert i també amb aquest objectiu, es va recuperar el ball de fallaires. També es va fer el relleu de fallaires majors i menors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT