PUBLICITAT

L'1,5% dels 57.729 electors als comicis voten anticipadament

  • Assalariats, empresaris i jubilats podran pronunciar-se presencialment demà
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El taulell de tràmits de la CASS Foto: TONY LARA

Un total de 724 persones van efectuar el seu vot per dipòsit a les eleccions del Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El termini per fer-ho s'acabava ahir a la una del migdia. Des de la CASS van informar que havien votat l'1% dels assalariats amb 385 vots emesos dels 35.000 possibles que té el col·legi electoral, l'1% dels empresaris i autònoms amb 119 vots emesos entre 12.000 electors i el 2% dels jubilats amb 220 vots emesos entre més de 10.000 pensionistes. Val a dir que en les últimes eleccions del 2010, els col·legis electorals per escollir els membres del Consell d'Administració de la CASS van tancar les portes a les nou del vespre com és habitual amb una participació global de només el 5,7% i 3.282 vots comptabilitzats. Entre els assalariats, la participació va ser del 4,2%, amb 1.622 emesos. La participació va ser una mica més elevada entre els pensionistes del 6,7% i 593 vots, i els empresaris dels quals va votar l' 11% amb 1.067 vots emesos.

Les candidatures / Les candidatures per a representar el col·legi més important en nombre d'electors –el dels assalariats– al Consell d'Administració de la CASS són sis, després de que l'òrgan admetés el recurs de la candidata i membre d'AD800, Mélanie Musolas. A banda d'aquesta candidata, també s'hi presenten com a titulars: Eva Choy, David Fernández, Silvia Gorraiz, Mireia Ramos i Jaume Rifà. Tots els candidats animen a que siguin unes eleccions amb alta participació, ja que consideren que hi ha coses fonamentals a millorar, entre elles, i en els quals tots coincideixen: la comunicació entre la CASS i els seus assalariats i la transparència.

En aquest sentit, tots ells es comprometen, tal i com mostren els programes, a vetllar perquè la Seguretat Social exerceixi una gestió transparent, ja que com afegeix Gorraiz en el programa, es tracta d'un organisme que «al cap i a la fi, pertany a tots nosaltres». A més, també argumenta que assegurar la transparència de la CASS «també ajudarà a lluitar contra el frau» i a «garantir la viabilitat del sistema andorrà», que també són dos dels objectius compartits per la majoria de candidats. De fet, els sis candidats defensen un seguit de propostes concretes per tal de millorar la cobertura de les prestacions dels assalariats. Així, Choy, per exemple proposa «fer extensiu el règim del tercer pagador en les prestacions derivades dels casos de malaltia comuna o accidents no laborals», és a dir que la CASS pagui directament als prestadors de servei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT