PUBLICITAT

Els pares del nadó mort a l'hospital denuncien la desaparició de proves

  • Criado explica que el CHA ja no disposa de la totalitat de les gravacions de vídeo del dia de l'òbit
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La façana de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell a Escaldes Foto: ÀLEX LARA

Els pares de la nena prematura morta a l'hospital el passat 5 de febrer, continuen lluitant per conèixer la «veritat dels fets i depurar responsabilitats», segons va reiterar ahir el pare del nadó, Josep Luís Criado. I va afegir que «el nostre advocat, Xavier López està últimant la demanda penal». Criado va explicar que si no havien presentat abans la querella «és perquè l'informe pericial ha tardat una mica més del que esperàvem però ja el tenim i pensem que en una setmana o com a molt 10 dies, la demanda per un suposat homicidi per imprudència greu ja estarà a la batllia».

Criado va expressar un cert neguit per fer-ho al més abans possible ja que «vam enviar un burofax a l'hospital per obtenir les gravacions de vídeo del dia de la mort de la nostra filla, i una part ha desaparegut». I va afegir que «només tenen les gravacions que es van fer a partir de dos quarts de cinc de la tarda, hora en què el pediatra marxa normalment a la seva consulta». Criado va argumentar que «tot plegat ens sembla força sospitós i també reclamarem davant la justícia pel fet que hagin desaparegut aquests vídeos que en el nostre cas considerem proves».

Els fets / Si en un principi els pares van poder recuperar l'historial clínic de la nena, el que no van poder recuperar i que també havien sol·licitat, és la cinta de vídeo de la càmera situada a la unitat d'incubadores. Càmera que d'altra banda té la missió d'assistir el personal sanitària en la vigilància dels prematurs que poden ser-hi ingressats. I no la van poder recuperar perquè se'ls va explicar que la càmera ja no estava operativa. «Ens van dir que no estava operativa perquè abans s'utilitzava massa i en canvi ara la vigilància dels nadons es fa de manera més presencial». La resposta del personal del SAAS sobre la freqüència amb què el personal mèdic entrava i sortia de l'habitació per controlar l'estat de salut dels nadons va ser que «deixen les portes obertes i si senten alguna màquina que avisa hi acudeixen de seguida» va repetir Criado. Ara resulta que hi havien gravacions però ja no hi són totes.

La nena va morir a causa d'una perforació de l'intestí prim, problema que ja va tenir en néixer amb poc més de 25 setmanes de gestació, a Barcelona on va estar ingressada fins que li van faltar 21 dies per passar el període postnatal més crític, segons els metges de la secció de neonatal de l'hospital Clínic de Barcelona. Els pares que s'havien fet a l'idea de passar tres setmanes més a Barcelona es van sorprendre que l'hospital de Meritxell es volés fer càrrec de la nena. Criado va explicar que a les poques setmanes d'arribar-hi la nena ja va començar a perdre pes. I l'estat de salut de la petita va empitjorar fins que el passat 5 de febrer va morir esperant un trasllat a Barcelona que no va arribar mai. L'estat de salut de la nena va empitjorar molt a partir de les dues de tarda, «quan els metges van decidir demanar un helicòpter per traslladar-la a Sant Joan de Déu o a l'hospital Taulí de Sabadell» recorda Criado. En aquell moment ja es temia el pitjor que a la petita se li hagués tornat a perforar l'intestí. I segons va tornar a explicar el pare, cap dels dos helicòpters disponibles a Catalunya va poder fer el trasllat, un perquè ja estava ocupat en un servei i l'altre perquè no funcionava.

Aleshores l'hospital es va posar en contacte amb els centres hospitalaris de Tolosa, Montpellier i Paris, però el trasllat en helicòpter tampoc va ser possible. Entre estires i arronses, ni prendre cap més decisió, «perquè no es jutjava pertinent, vam arribar a proposar de portar-la amb l'helicòpter d'Andorra, però tampoc se'ns hi va autoritzar» i a dos quarts de nou de la nit, «va arribar una ambulància medicalitzada i un pediatra de Barcelona però ja era massa tard».

Entre les zones d'ombra que queden als pares de la nena hi ha qüestions com el fet que «Barcelona va proposar fer el seguiment conjunt amb els metges d'aquí, cosa que tampoc es va fer».

Suport / Criado va concloure que per tot això van deixar de confiar en el SAAS i en l'hospital. I va explicar que «des del PS ens van trucar fa uns dies, encoratjant-nos a tirar endavant». El partit els prestarà tot el seu suport «un cop encetada la via judicial». En canvi, Criado no es va voler pronunciar sobre el suport que en un principi els havia prestat el cap de Govern. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT