PUBLICITAT

El SAAS aspira a que la meitat de les cirurgies no requereixin ingrés

  • L'hospital treballa amb protocols per augmentar a partir de l'any vinent les intervencions de dia
  • La durada mitjana d'hospitalització s'ha reduït a la meitat tot i augmentar els pacients atesos
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un pacient atés a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell surt del centre mèdic, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), està treballant en un conjunt de protocols per tal de millorar la cirurgia sense ingrés, és a dir, aquelles operacions en què el pacient no fa nit a l'hospital. El director assistencial del SAAS, Francesc Aroles, va explicar ahir que els primers fruits d'aquest treball es podran veure ja l'any vinent. L'objectiu fixat és aconseguir que la meitat del total d'intervencions quirúrgiques que es fan en l'actualitat siguin només de dia. És a dir, arribar a unes 2.000 intervencions sense hospitalització nocturna.

Actualment, va informar Aroles, es fan unes 1.200 intervencions sense ingrés, com per exemple de cataractes o del túnel carpià. Però hi ha d'altres patologies, com l'operació d'hèrnia inguinal o l'artroscòpia al genoll, que es podrien fer de la mateixa manera si els protocols i estructures adients es troben en funcionament.

Arribar al 50% d'intervencions sense hospitalització és un objectiu, en qualsevol cas, a mig termini i no ja cara l'any vinent, va voler concretar Aroles. Però poc a poc es vol anar tirant per aquest camí, per tal d'estalviar en recursos econòmics i humans. Pel mateix motiu, també s'està aconseguint reduir la mitjana de dies d'hospitalització dels pacients. Actualment s'està vora els quatre dies, quan a principis de segle se superava els vuit. Aquesta xifra ha anat davallant els darrers anys perquè «cada cop es resolen més coses en menys dies d'estada», va destacar Aroles.

En paral·lel a aquest descens, l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha viscut aquests darrers tres anys pics d'altes hospitalàries, o el que és el mateix, de pacients atesos. Ja se superen les 8.000 (l'any 2000 eren 6.000) perquè «s'han obert nous fronts», per exemple, amb especialitzacions pediàtriques, va explicar el director assistencial del SAAS. Un dels objectius a curt termini és poder augmentar les especialitzacions en traumatologia, tot i que sense incrementar la plantilla fixa. «No hi ha prou volum per tenir personal contractat, hem de buscar gent que pugui venir en moments puntuals», va plantejar Aroles.

Cau l'activitat el 2014 / El director assistencial del SAAS també va fer balanç ahir de l'activitat assistencial del sistema sanitari. Una activitat que, en línies generals, ha baixat aquest primer quadrimestre de l'any. Per exemple, les altes han caigut un 2,4%, les urgències un 5,61%, les estades un 2,13% i les intervencions quirúrgiques un 3,12%.

En canvi, el que augmenta és l'activitat a l'Atenció Primària, que de fet és un dels puntals que es vol reforçar dins el nou model sanitari en el que treballa el Ministeri de Salut. S'ha fet un 1,96% més de consultes i un 14,45% més de domicilis.

D'altra banda, Aroles també va explicar que l'hospital es troba, a nivell d'efectius, en bones condicions, ja que mai s'ha arribat al 100% d'ocupació (sí a pics de més del 90%). Tampoc es té constància de llista d'espera quirúrgica, tot i que hi ha professionals mèdics que asseguren que hi ha esperes de fins a tres i quatre mesos, segons va explicar Aroles. En aquest sentit, es vol treballar per coordinar totes dues llistes mitjançant la història clínica conjunta. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT