PUBLICITAT

Els infants i joves amb malalties mentals estaran separats dels adults

  • L'hospital també guanya una unitat de semicrítics a l'UCI
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí observa un maniquí al nou vox de cures semicrítiques, ahir Foto: TONY LARA

Amb l'objectiu d'adaptar-se «a les noves necessitats assistencials de la població andorrana», l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha posat en funcionament dues noves unitats. Per una banda, una unitat psiquiàtrica infantojuvenil a Salut Mental, i per altra, una per a semicrítics al costat de la Unitat de Cures Intensives. La primera s'ha finançat amb recursos propis (movent de lloc sales i serveis), mentre que la segona ha tingut un cost de 641.000 euros, segons va informar ahir el director general del SAAS, Lluís Burgués.

La unitat infantojuvenil respon a una vella demanda de l'Associació de familiars per a la salut mental. «No podia ser que els infants estiguessin al mateix espai que els adults», va exposar la presidenta de l'entitat, Rosa Lluís, que va mostrar-se satisfeta amb aquest nou espai (de dues habitacions dobles i d'una sala polivalent). Cobreix les necessitats actuals, però ja va voler alertar que en un futur «ja no serà suficient» i caldrà ampliar-lo, «per com va el dia a dia i les demandes que rebem».

Lluís, amb tot, també va plantejar que el país necessita un centre apartat per a les persones amb malalties mentals. En aquest sentit, Burgués va reconèixer que cal un espai «fora de l'estructura hospitalària» per a l'ingrés de pacients amb patologies cròniques o aguts, i partint d'una atenció més primària que hospitalària. Però encara no tenen definit a quin espai es farà. En paral·lel, es vol anar signant convenis amb centres especialitzats de fora del país, sobretot per atendre patologies infantojuvenils molt concretes, com pot ser una anorèxia o una fòbia.

Entre l'uci i urgències / L'altre nova instal·lació que guanya l'Hospital de Meritxell és la unitat de semicrítics. Es tracta de box per a malalts «que no estan suficientment greus per estar a l'UCI però sí com per estar a planta». És a dir, permet reduir l'impacte del salt assistencial que hi ha entre l'UCI i l'hospitalització convencional. En total, són quatre box (dos d'ells més grans del normal per si l'UCI queda saturada, sobretot a l'hivern), on els pacients gaudiran de «més confort» i també de més facilitats a l'hora de rebre la visita dels seus familiars, tal i com va voler destacar el cap de Govern, Toni Martí, de visita ahir a les dues noves instal·lacions.

Martí va afegir que la unitat de semicrítics també beneficia el servei d'Urgències, ja que als greus se'ls podrà traslladar directament allà de manera que s'allibera espai i recursos per a la resta de pacients del servei.

La unitat de semicrítics ocupa una zona al costat de l'UCI, on abans hi havia el laboratori. Aquest s'ha traslladat en una altra planta amb molt més espai i millors condicions.

El cap de Govern va treure pit durant la visita a l'hora d'avaluar l'hospital escaldenc. «Si fem el símil amb pobles de 70.000 habitants no crec que tinguin hospitals d'aquesta categoria», va assegurar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT