PUBLICITAT

La història clínica compartida començarà a funcionar a la tardor

  • L'objectiu a partir del 2015 és que també entrin al sistema farmacèutics, fisioterapeutes i els propis pacients
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Casals, a Govern abans d'entrar a la roda de premsa per explicar el nou model del SAAS, ahir Foto: SFG

La història clínica compartida (o història clínica digital, com ara li vol anomenar el Ministeri de Salut), comença a prendre vida. Aquest juliol està previst que s'aprovin els decrets de creació d'aquest historial compartit així com del seu fitxer de dades. A partir de l'agost els professionals convencionats no assalariats podran iniciar el procés d'adhesió, així com es començaran a repartir els formularis de consentiment informat als usuaris. D'aquesta manera, segons va informar ahir el director general de Salut i Benestar, Josep Casals, al setembre es començaran a concedir els drets de connexió per activar la història clínica compartida. L'objectiu és començar amb els metges de capçalera, els centres de diagnosi per a la imatge i els laboratoris, tant els que operin a l'hospital com als Centres d'Atenció Primària.

En qualsevol cas, Casals va voler deixar clar que l'adhesió a la història clínica digital (HCDA), la qual ha de permetre que els professionals puguin compartir i accedir de manera més àgil a la informació del pacient (això sí, només aquella que implica la seva especialitat), serà «voluntària». No serà fins finals del 2015, i un cop el MAAS (Model Andorrà d'Atenció Sanitària) «comenci a rutllar», que tots els professionals que l'integrin «hauran de compartir aquesta informació obligatòriament». De fet, està prevista aquesta tardor una prova pilot d'aplicació del MASS, on els professionals que hi participin ja hauran d'assumir «un compromís de compartir la informació clínica».

Casals va explicar que de moment, s'inclourà la informació dels professionals que actuen amb el finançament de la CASS, mentre que als professionals liberals no se'ls demanarà que incorporin els seus actes mèdics. En paral·lel, es crearà una comissió tècnica per garantir «la millor qualitat assistencial».

Cap a la recepta electrònica / La implementació de la història clínica digital està prevista en una primera fase. La segona, ja a partir del 2015, se centra en fer extensiu aquest model a d'altres proveïdors de serveis com farmacèutics o fisioterapeutes. En el cas dels primers, es vol arribar a la implementació de la recepta electrònica. I encara es vol anar més enllà, ja que es vol fer als pacients també protagonistes d'aquest nou model. «L'usuari podrà entrar les seves pròpies dades», va assegurar Casal, que va parlar d'exemples que ja funcionen en l'actualitat, com és el cas del diabètic que es mesura els nivells de glucèmia i ho introdueix al seu historial de manera digital.

Finalment, serà també durant la tardor que s'iniciaran sessions formatives destinades als professionals que s'adhereixin al sistema. Tindran una durada d'unes cinc hores i es faran en grups, segons va explicar Casal.

La inversió per a fer possible aquesta eina única és de 3,8 milions d'euros des del 2006 fins al 2014.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT