PUBLICITAT

El Servei de Salut Mental atén un 5% més de casos respecte l'any anterior

  • Les depressions i les malalties derivades de l'ansietat encapçalen el rànquing de les consultes externes
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Instantània de les consultes externes del Servei de Salut Mental ubicat a l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

Les consultes externes del Servei de Salut Mental de l'hospital de Merixtell van rebre fins a finals del mes de juliol un 5% més de visites que en el mateix període de l'any anterior. Cada vegada els professionals de la psiquiatria i la psicologia atenen més casos. En concret, el centre va atendre 7.555 visites pel fa a persones adultes. Les infantils i les juvenils van arribar a les 1.705. En aquest darrer cas cal distingir entre els 753 casos atesos per psiquiatria i els 952 per psicologia. Si segueix la tendència actual del 2014 es tancarà l'any amb una xifra significativament bastant superior a la de l'any anterior. En tots els casos les dades comptabilitzen sempre una primera i segona visita.

El cap de psiquiatria del Servei, Joan Obiols va explicar ahir que es prou preocupant que «mentre disminueix la població al Principat s'incrementin les malalties mentals». Actualment hi ha llistes d'espera de més de dos mesos per a una primera visita infantil i entre 10 i 15 dies pel que fa als adults. Els casos urgents, evidentment són atesos el mateix dia.

MALALTIES /Cada vegada s'hi atenen patologies més greus i a edats més precoces. Els experts detecten cada vegada casos de més gravetat. El rànquing de patologies en consultes externes en el cas dels adults l'encapçalen en un 70%, les depressions i els trastorns d'ansietat. A més distància es registren els trastorns bipolars, de personalitat i l'esquizofrènia. Pel que fa als infants el 40% dels casos atesos presenten trastorns per dèficit d'atenció, amb i sense hiper activitat i entre un 20 i un 25% estan relacionats amb la conductivitat en general.

Una de les causes més freqüents que provoquen més malalties entre la mainada és derivat d'un accés il·limitat a la informació sense la supervisió de les famílies, que no poden dedicar el temps que caldria als fills. L'apatia, un baix rendiment escolar, la irritabilitat o canvis d'humor sobtats són alguns dels símptomes que poden encendre les alarmes entre els infants.

Els adolescents entre 12 i 18 anys s'atenen a l'hospital de dia, un servei que només funciona dues tardes per setmana.

unitat PER A NENS / El proper mes de setembre entrarà en funcionament la nova sala hospitalària de quatre llits situada a la quarta planta del centre sanitari, adjunta a la d'adults, i que atendrà només a nens i nenes i a les seves respectives famílies.

Tot i que la inauguració oficial va ser a finals de juny passat amb la presència del mateix cap de Govern, Toni Martí i de la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, les instal·lacions no es posaran en marxa fins que el personal d'infermeria acabi la seva formació.

L'equip de professionals d'aquesta unitat la completen un psiquiatra, un psicòleg i un terapeuta ocupacional.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT