PUBLICITAT

El PS critica la poca transparència del Govern sobre el cas Pujol

  • López creu que embruta el nom d'Andorra que podria ser considerada de nou com un paradís fiscal
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gran expectació de càmeres i micròfons durant la roda de premsa de López a la seu del PS, ahir Foto: TONY LARA

El Partit Socialdemòcrata d'Andorra encara no s'havia pronunciat sobre el ‘cas Pujol' fins ahir. L'encarregat va ser el primer secretari, Pere López, durant la roda de premsa que va donar a la seu del PS. López es va centrar en dos punts: per una banda, en la reunió que va tenir el cap de govern, Toni Martí, amb representants de la banca andorrana; per l'altra, va insistir en què el cas podria «embrutar» el nom d'Andorra i ser considerada, de nou, paradís fiscal.

A la roda de premsa l'esperaven un cúmul de periodistes del Principat i mitjans autonòmics i nacionals d'Espanya. López va apuntar a «la rellevància del tema» per la gran expectació, i va destacar «la preocupació del grup parlamentari» vers el tema perquè Andorra «es juga el seu nom».

Paradís fiscal / Les paraules que més va repetir López durant la compareixença van ser ‘paradís' i ‘fiscal'. El secretari del PS va considerar que s'està posant en perill la desvinculació d'Andorra dels paradisos fiscals. López va insistir en què des del PS «vam fer un gran avenç mentre estàvem al Govern, firmant fins a 18 acords d'intercanvi d'informació amb altres països» per deixar de ser, segons López, titllats de paradís fiscal.

El secretari del PS va destacar, a més, que les acusacions arribin des d'Espanya per la relació dels dos països i la importància que té aquesta relació per al Principat. En aquest sentit, López va afegir que seria molt adient tenir una reunió amb l'ambaixador del Regne d'Espanya per posar en comú informació i evitar que cap dels dos surti malparat del cas.

La reunió / López va insistir durant tota la roda de premsa en la «poca transparència» que ha mostrat fins ara el DA i va assegurar que «no ha estat actuant de la forma més adequada i hauria d'aclarir coses». El secretari del PS considera que «el cap de Govern ha de donar més informació». López va fer referència a la reunió que Martí va tenir amb representants de la banca implicada en el cas i de la que se n'ha ressò la premsa espanyola. El secretari del PS va exigir directament a Martí que donés a conèixer «el que es va parlar realment a la reunió» i va mostrar preocupació per si és cert que el cap de Govern «pugui obtenir informació dels comptes de determinades persones», referint-se a la família Pujol Ferrusola. A més, López va apuntar que Martí ni els ha trucat ni els ha informat de com s'està desenvolupant el cas. López espera que Martí desmenteixi les informacions que s'han publicat sobre la reunió perquè, si no és així, prendran «accions de demanda perquè és un fet gravíssim».

Risc per al sistema bancari / López considera que el sistema bancari «no està en risc sempre que es compleix amb la normativa a nivell internacional». Això sí, quan se l'hi va preguntar pel tema durant la roda de premsa,va tornar a fer referència a la trobada amb Martí i va afirmar que podria estar en risc «si en una reunió dóna informació que no pot donar».

López es va mostrar confiant en què «si s'han de donar explicacions d'algun fons el sistema bancari ho farà». A més, va incidir en què sense transparència el nom d'Andorra es podria tornar a veure «tacat» per paradís fiscal i va mostrar la preocupació perquè aquest fet «seria molt negatiu per l'obertura a capital estranger i per l'activitat bancària, peça clau del Principat».

Sobre la relació de la banca amb Andorra, López va afegir que «és difícil fer entendre que els interessos del país han de passar sempre per sobre dels bancaris». A més, va afirmar que «és normal que es creí polèmica» però considera que no ha d'afectar les negociacions sobre el conveni de no doble imposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT