PUBLICITAT

Un protocol permet actuar en els casos d'Ebola

  • L'Hospital de Meritxell disposa d'habitacions d'aïllament
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El Ministeri de Salut i Benestar disposa d'un protocol d'actuació en el cas de contagi per la malaltia de l'Ebola. El document, que compleix les recomanacions establertes per la Organització Mundial de la Salut(OMS), es refereix a aquelles patologies altament contagioses i en ell s'expliquen els passos a seguir quan s'arriba a sospitar que una persona presenta algun símptoma. L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell està preparat per poder fer front a una situació com aquesta amb professionals i equipaments adequats. En un hipotètic supòsit de contagi la persona restaria aïllada en una habitació especial.

SÍMPTOMES/ Els primers símptomes poden aparèixer entre 2 i 21 dies (8 dies de mitjana) després de la infecció i les persones malaltes només són contagioses després de l'aparició dels primers símptomes (febre, dolors musculars, diarrees i vòmits). Els cadàvers d'animals o persones infectades també poden transmetre la malaltia. L'Ebola és una malaltia que es transmet a l'home des d'animals salvatges i també de persona a persona a través del contacte directe amb sang, secrecions, teixits, òrgans o altres fluids corporals de persones vives o mortes infectades. La transmissió per contacte sexual pot donar-se fins a 7 setmanes després de la recuperació clínica.

COM ACTUAR/Si un ciutadà andorrà es troba en situació d'emergència en una de les zones on l'epidèmia té major incidència com ara Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i Nigèria, cal que es posi en contacte directament amb el Ministeri d'Afers Exteriors. Si s'ha viatjat fins a alguna d'aquestes zones i es presenten símptomes com febre o qualsevol altre compatible amb la malaltia cal contactar el més ràpid possible amb el Servei d'Urgències Mèdiques (SUM) al telèfon 116, advertint de l'estada a l'Àfrica Occidental. H

París q Tres joves del país van participar en una estada cultural en diferents localitats franceses del 4 al 31 de juliol passat sota el patrocini del Lions Club i l'Associació dels Membres de l'Ordre de les Palmes Acadèmiques (Amopa). En concret els participants van estar a La Baule (Antonio Cerezo); a Normandia (Meritxell Díaz) i a París (Joaquim Font). Aquest darrer a la foto.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT