PUBLICITAT

Ferrer es mostra partidària de la consulta per la sobirania catalana

  • La cònsol considera que, en ple segle XXI, la configuració dels estats s'ha de decidir a les urnes
EL PERIÒDIC
PRADA DE CONFLENT

Periodic
Ferrer (centre) durant la roda de premsa de l'acte de la Universitat Catalana d'Estiu, ahir Foto: Uce

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va mostrar-se a favor d'acceptar Catalunya com a estat si «fa un procés dins la legalitat». Ferrer ho va exposar ahir durant un acte dins el marc de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent, en una trobada amb alcaldes de diversos territoris de llengua catalana.

La cònsol recolza la demanda d'una majoria de partits catalans de celebrar una consulta sobiranista el 9N i va afirmar que «estem al segle XXI i, a l'igual que Escòcia, qualsevol poble ha de poder manifestar-se mitjançant les urnes». A més, Ferrer va afegir que «si Catalunya fos independent a través d'un procés normal i reconegut a l'igual que el nostre, seria un estat més amb el que Andorra s'hi relacionaria». Les decisions d'aquesta envergadura, segons Ferrer, s'han de prendre de forma democràtica i, sobre la independència, va dir que ella no entra a valorar el que vulgui una majoria de la població catalana, però sí que veu bé una votació, informa Europa Press.

Ferrer va posar d'exemple el cas andorrà, perquè el Principat no va assolir el reconeixement com a subjecte de dret internacional fins l'any 1993, després de l'aprovació de la Constitució i de l'entrada del país a les Nacions Unides.

Reforçant vincles / Ferrer va destacar que els darrers anys la capital andorrana ha reforçat els vincles amb d'altres ciutats on es parla català, i prova d'això és que lidera una candidatura conjunta amb d'altres municipis pirenaics per aconseguir que la Unesco protegeixi les fogueres que es fan al Pirineu per Sant Joan, coincidint amb el solstici d'estiu. A més, Ferrer va destacar el paper d'Andorra la Vella com a capital d'Estat i que té com una de les seves prioritats reforçar la participació internacional i «entenem que necessitem tenir molt bona relació amb els municipis propers a l'entorn geogràfic». La cònsol va remarcar la importància d'obrir la capital i «sortir» per treballar amb tot el territori, i posar a Andorra, el català i el Pirineu «al món», per la necessitat de que el Principat compti amb «reconeixement internacional», encara que representi perdre elements de sobirania.

A la taula rodona en què va participar abans de les declaracions, també hi eren present l'alcalde d'Alcoy (Alacant), Antoni Francès; el de Santa Margalida (Mallorca), Antoni Reus; el d'Alcampell (Osca), Josep Anton Chauvell; el de Prats de Molló (França), Claudi Ferrer; el de Sant Andreu de Sureda (França), Francesc Manent; i el de Girona, Carles Puigdemont.

Pujol davant el Parlament / Durant l'acte, Ferrer també es va referir al cas Pujol. Les últimes informacions apunten a que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, compareixerà davant del Parlament per donar explicacions sobre els diners que ha tingut dipositats a Andorra i durant més de 30 anys. El diari El País és qui va donar la informació i se'n van fer ressò la resta de mitjans catalans i espanyols. Segons la informació publicada, Pujol ha pres la decisió per la pressió que s'ha fet des de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i afirmen que si hi hagués una negativa de l'expresident a comparèixer i donar explicacions podria comportar la posada en marxa d'una comissió d'investigació. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT