PUBLICITAT

L'etapa íntegra s'apropa

  • La pavimentació de l'ascensió final de la Gallina des de Fontaneda obre les portes a la Vuelta i el Tour
R.MORA
FONTANEDA

Periodic
Foto: R.M.S.

El convidat Christian Prudhomme, director del Tour de França, va fer una passejada per la part final del Coll de la Gallina on no va arribar l'etapa de la Vuelta a Espanya del 2012 –ha arribat al Santuari de Canòlich en dues ocasions, no més enllà– per tal d'inspeccionar i valorar, o millor dit, descartar, la presència de la seva cursa en aquest final en alt. Però, el que la Grande Boucle no veu possible sí que ho analitza la Vuelta, i si a més el que es pretén és possibilitar la pujada de la Gallina i la baixada per l'altre costat, o a l'inrevés, doncs en aquesta jugada es pot aconseguir que no només la cursa espanyola torni al Principat, sinó que Prudhomme, que en aquell moment va dir un clar «no», s'ho repensi i digui almenys, que podria ser. El condicionament de la carretera –ara pista forestal– que uneix l'ascensió a Fontaneda amb la Gallina va començar el passat dia 18 i s'espera que acabi en sis setmanes, segons van informar ahir des del Govern. Després serà el torn de la pavimentació, la primera quinzena d'octubre. A partir d'aquí, el desig del Govern de tenir una etapa íntegra agafa forma.

Independentment dels aproximadament 350.000 euros que costi rebre la Vuelta un altre any –aquest va ser el preu el 2012–, el Govern treballa per condicionar els terrenys per oferir a Javier Guillén, director de la cursa, un caramel que no pugui rebutjar. Es tracta de combinar l'espectacularitat que demana la Vuelta –i el Tour, no cal descartar res– i l'amortització de la despesa en concepte de promoció televisiva. Ja en l'etapa del 2012, el ministre de Turisme, Francesc Camp, manifestava la intenció de poder tenir «una etapa íntegra» al Principat. Per impacte. És clar que hi hauria problemes, el primer, el d'un tall de trànsit que paralitzaria el país, però el segon el fet que, a hores d'ara, només els ports de la Comella i Ordino tenen sortida per l'altre vessant. Això, que dificultava una etapa totalment andorrana es pot acabar amb l'asfaltatge del tram final de Fontaneda del Coll de la Gallina.

SANT JULIÀ POSA 162.616 EUROS / Els primers treballs per pavimentar el tram de gairebé quatre quilòmetres que ara és pista forestal –carretera secundària 111– corren a càrrec del Comú de Sant Julià, que ha de condicionar la pista perquè puguin entrar les màquines a asfaltar. Això té un cost de 162.616 euros. Ja s'hi treballa: ahir allà hi havia dos tractors treient els troncs dels arbres talats i desbrossant, i un camió i una excavadora que, a la part alta, descarregaven de pedres i trepitjaven la pista. Copitran és l'empresa encarregada d'aquests treballs que, segons va informar el comú, finalitzaran a l'octubre, just en les sis setmanes que preveu també el Govern.

LA PAVIMENTACIÓ SERAN 525.000 EUROS / Quan arribin les màquines per començar a pavimentar aquests quatre quilòmetres finals, la previsió de despesa que farà el Govern serà de 525.000 euros.

DEBAT A LES XARXES SOCIALS / Existeix però un debat a les xarxes socials sobre la necessitat d'aquesta obra. Fonamentalment hi ha dos bàndols: els que desitgen una etapa d'una gran cursa ciclista al Principat i per això defensen aquesta pavimentació, i els que no tenen clar l'efecte turístic de pavimentar, ja que es tem que s'ompli de turistes esporàdics que potser no respectarien l'entorn natural.

GRAN INTERÈS DEL SÍNDIC GENERAL / És coneguda l'afició ciclista del síndic general, Vicenç Mateu. Aquests dies s'ha expressat a les xarxes socials amb la il·lusió de poder tenir aquesta etapa íntegra una vegada s'han iniciat les obres a la 111, tot desitjant d'altres passos en aquest sentit com acabar el tram que queda del port de Beixalís, a la cara encampadana, o una possible ruta de sortida de la carretera dels Cortals. Tot un ventall de possibilitats que s'hi afegeixen a les opcions reals que ja té Andorra per començar a pensar que és possible que la Vuelta, i qui sap si el Tour, tornin.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT