PUBLICITAT

El Govern descarta una renovació del programa Engega tot i l'èxit

  • Cinca considera que «ni el sector automobilístic ni cap» pot dependre de les ajudes públiques
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Visitants mirant cotxes durant la Fira de l'Automòbil, a Andorra la Vella Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i Funció Pública, i Portaveu del Govern, Jordi Cinca, va confirmar ahir durant la roda de premsa corresponent al Consell de Ministres que el programa Engega ha reactivat el sector automobilístic i ha sobrepassat les expectatives que en un principi es tenien. De fet, a hores d'ara, cinc mesos després de posar en marxa la iniciativa, s'ha atorgat ja el 88,6% de la dotació total que es va adjudicar i que ascendia a 700.000 euros, i s'ha arribat a aquest punt abans del que es tenia previst. Tot i l'èxit, Cinca va deixar entreveure que, de moment, no es repetirà aquesta subvenció un cop s'exhaureixin els gairebé 83.000 euros que encara resten per atorgar. Cinca va declarar que «cal veure com evoluciona el mercat» un cop els fons del programa s'acabin, però va aclarir que «el Govern no és partidari d'anar sostenint el sector mitjançant ajudes». No només va fer referència a l'automobilístic, sinó a tots els sectors.

l'èxit d'engega / Fa un mes just, el departament d'Indústria del Govern anunciava que el programa havia exhaurit el 65% del pressupost, i en el que portem d'agost Engega ha atorgat gairebé 150.000 euros entre els nous beneficiaris. Cinca va mostrar l'acontentament del Govern per què «era un projecte fet amb la voluntat d'incentivar, d'animar el sector, que ha patit molt amb la crisi. L'objectiu s'ha aconseguit i les xifres ho demostren, s'han incrementat notablement les vendes dels vehicles». El ministre va remarcar durant la roda de premsa «l'èxit significatiu» de la part dels programa que es destinava a desballestar vehicles vells, ja que, en aquest cas, «el percentatge de persones que s'han agafat a la mesura supera el 50%».

De fet, Cinca va assegurat que «es preveu que les properes setmanes s'esgotarà la totalitat dels diners destinats al programa. Tot i això, el ministre va insistir en què, un cop acabada la dotació, el Govern no ampliarà l'ajuda, com a mínim en el que resta d'any.

L'accés al programa continua / El ministre va incidir en la importància de recordar que encara no s'ha acabat el programa perquè «pot haver-hi persones que encara dubten a l'hora d'atenir-se al programa, i han de saber que encara poden». Resta poc més del 10% del pressupost total adjudicat per les ajudes, que arriben als 3.000 euros en el cas dels vehicles de quatre rodes que compleixin els requisits d'eficiència.

Ara cal veure si el mercat serà capaç de mantindre's sense les ajudes o si, com a mínim, l'impacte no tornarà a deixar el sector en una situació tan preocupant com la que estava.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT