PUBLICITAT

Augmenten les llistes d'espera i creix el nombre de visites als centres privats

  • Els psicòlegs reclamen que les consultes fora de la sanitat pública entrin per la CASS
  • S'observa un important increment de trastorns mentals derivats de la falta de feina
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
33La presidenta del Col·legi de Psicòlegs d'Andorra, Marta Llueca, a EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

El nombre de visites a les consultes dels psicòlegs privats s'ha increment notablement com a conseqüència de les llargues llistes d'espera que des de fa mesos s'estan produint a la sanitat pública. Segons va explicar la presidenta del Col·legi de Psicòlegs d'Andorra, Marta Llueca, aquest període es pot allargar durant mesos. A aquesta circumstància també cal afegir «la brevetat de les sessions».

La llarga espera i els preus elevats de les consultes privades «ens porta a reclamar una vegada més que les visites dels professionals entrin per la CASS». Per a Llueca «la llista d'espera per veure a un psicòleg mai ha estat àgil en la sanitat pública». Les persones que hi hagin patit alguna vegada aquesta situació són suficientment coneixedores de «la frustració que comporta no estar bé i haver d'esperar mesos per veure a un professional i després tornar a esperar per torna-hi». Actualment el promig és d'uns tres mesos.

Tot plegat comporta des de fa molt de temps que el nombre de visites als centres privats hagi augmentat de forma considerable i sigui aquesta «una opció ràpida i àgil» tot i que no sigui assequible per a molta gent que no pot pagar el preu de la visita. I és que el preu d'una consulta privada és en general més del doble del preu d'una pública. El barem dels honoraris dels professionals acostuma a ser el mateix i està en funció del tipus de teràpia. La diferència de preus entre la visita pública i la privada oscil·la entre els 30 i 40 euros. La consulta a un psicòleg dels serveis de Salut Mental a l'Hospital de Meritxell és de poc més de 20 euros, mentre que si l'alternativa és el privat, la xifra se situa en l'actualitat entre els 50 i els 60 euros.

COBERTURA CASS/El Col·legi de Psicòlegs continua mantenint diferents reunions amb el Ministeri de Salut i Benestar amb la intenció de fer realitat el més aviat possible que les consultes privades puguin ser sufragades per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social i, d'aquesta manera, «reprendre un tema que s'arrossega des de fa massa anys» i sense que, a dia d'avui, «s'hagin produït avenços importants». Llueca va indicar que malgrat que encara no hi hagi acord, «des del Col·legi se seguirà treballant per permetre l'accés als psicòlegs a la cobertura de la seguretat social».

TIPOLOGIES DE CONSULTES/El nombre de visites en teràpia d'adults ha augmentat de forma considerable en el que portem d'any respecte a l'any 2013. La majoria de pacients acudeixen al psicòleg per problemes en les relacions de parella i disfuncions sexuals; trastorns de l'estat d'ànim com ansietat, depressió, dèficits d'autoestima i habilitats socials, trastorns adaptatiu com ara separacions, problemes de feina, processos de dol, canvis vitals i entrenaments en habilitats socials; per la preparació per gestió de l'estrés en entrevistes de feina i per teràpia familiar.

Una de les dades més significatives és, segons Llueca, l'afectació de la crisi econòmica que ha comportat que hagi agafat protagonisme «una forma severa d'estrès relacionada amb l'absència de feina».

Aquesta situació s'agreuja per la manca de recursos de molts d'aquests usuaris que «no poden seguir un bon tractament i de qualitat ja que no es pot realitzar amb la freqüència que es desitjaria».

JOVES/ També cal destacar que en els darrers mesos ha augmentat notablement el nombre d'adolescents que acudeixen a les consultes dels professionals. Els diagnòstics més freqüents estan vinculats a la crisi de l'adolescència o trastorns adaptatius com ara la depressió i els quadres ansiosos.

Les tipologies més importants són depressions, trastorns ansiosos, de la conducta alimentària, conductes inadaptables, fracàs escolar, assetjament escolar, pors i fòbies.

NENS/ La psicologia destinada als adolescents i infants ha crescut en la demanda en relació als anys anteriors. Entre les principals consultes hi ha els problemes d'ansietat, nerviosisme, pors, fòbies i gelosia. En aquest rànquing els segueixen els trastorns de l'aprenentatge, hiperactivitat, dèficit d'atenció i concentració, dificultats d'aprenentatge, manca d'habilitats socials i bulling. A més, els psicòlegs reben moltes visites derivades de trastorns adaptatius per diferents motius com ara separació dels pares, fracàs escolar, canvis maduratius, desestructuració familiar i adopcions. Els problemes de conducta i alimentaris ocupen també un espai destacat.

PROFESSIÓ/ A Andorra hi ha en l'actualitat 90 psicòlegs, entre exercents i no exercents, que formen part del Col·legi professional. La col·legialització és obligatòria per a tota aquella persona que exerceixi de manera liberal la professió així com aquells assalariats del sector privat o parapúblic que estiguin contractats com a psicòlegs.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT