PUBLICITAT

Una empenta a l'esquí de fons

  • Joan Erola, exseleccionador espanyol, s'incorpora al club La Rabassa-Naturlandia per treballar amb el grup de joves durant els pròxims quatre anys H La seva missió serà preparar la base perquè la FAE tingui corredors d'elit, en una secció inestable
IVÁN MOURE
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Esteve, Rojo, Puntel, Orgué i dos esquiadores joves ?de vermell i negre?, ahir entrenant a Naturlandia Foto: ÀLEX LARA

Fa uns quants anys que la Federació Andorrana d'Esquí (FAE) va darrere de Joan Erola, un personatge de gran prestigi dins del món de l'esquí de fons. Nascut a la Seu d'Urgell, ha estat seleccionador espanyol d'esquí de fons durant una dècada, a més d'estar vinculat a la Reial Federació Espanyola d'Esports d'Hivern (RFEDI, les sigles en castellà) des del 1993.

Erola té una trajectòria com a entrenador amb una dilatada experiència, punt en el que hi ha tres cites a destacar en el seu currículum: els Jocs Olímpics d'Hivern de Torí 2006, Vancouver 2010 –amb el combinat sub-20) i Sotxi 2014, on va ser peça clau perquè la catalana Laura Orgué aconseguís un històric desè lloc en els 30 km.

Després de més de vint anys treballant per la federació del país veí del sud, Erola ha acabat aterrant al Principat. Curiosament no ha estat per incorporar-se a la FAE, donat no té ara la secció de fons oberta perquè no hi ha corredors sèniors. Amb tot, l'entitat que presideix Albert Coma ha fet d'intermediaria perquè fitxés pel Nòrdic Esquí Club La Rabassa–Naturlandia en una mena d'acord conjunt per donar una empenta a l'esquí de fons del Principat.

«És una gran notícia que Erola vingui a Andorra a treballar perquè és un gran coneixedor d'aquest esport i, concretament, dels Pirineus. Amb ell podrem tornar a engegar aquesta secció a la federació i assegurar-nos que hi ha una base sòlida que la faci funcionar durant molt de temps», aplaudeix Carles Visa, director tècnic de la FAE.

Erola, que s'ha compromès amb el club lauredià per als pròxims quatre anys, deixarà de treballar en l'esport d'elit per centrar-se en la base. Aquesta serà la seva missió: anar creant les diferents categories inferiors i preparar-les per a l'alta competició abans de què aquests passin a competir per a la FAE en competicions internacionals.

Una de les repercussions més positives conseqüents al fitxatge d'Erola és que l'equip espanyol de nòrdic que encapçalen Laura Orgué i Imanol Rojo ha vingut per primera vegada a fer una estada de pretemporada d'una setmana –des de dijous de la setmana passada fins demà– a la Rabassa. El nou seleccionador espanyol i relleu d'Erola, l'italià Franco Puntel, només té bones paraules: «Ens trobem molt bé, amb tot el que necessitem a l'abast. Volem tornar el pròxim estiu», sosté. «Està tot molt ben organitzat. Hi ha molts pocs llocs per entrenar com aquest on pots fer físic, gimnàs i ‘roller ski' sense haver de desplaçar-te gaire», corrobora Rojo. «Treballar i dormir a 2.000 metres d'altura és també un gran avantatge. És una sort estar aquí», arrodoneix Orgué.

Per a qui també és una sort que els dos millors exponents espanyols estiguin a la Rabassa és per a Ireneu Esteve, ara mateix el millor exponent de l'esquí nòrdic tricolor que encara està en edat júnior. La jove promesa andorrana està aprofitant aquests dies per entrenar amb ells i està encantadíssim: «Puc entrenar amb ells, que ja és un luxe; però és que a més veig com viuen, la alimentació que porten, el descans... Estic aprenent molt convivint amb ells aquests dies», indica Esteve. El propi Erola diu que aquests dies «està aprenent més ràpid, alhora que donem a conèixer Naturlandia». I és que segons afegeix Puntel, un altre tècnic expert en aquest món: «Ireneu pot ser un atleta de nivell internacional en un parell d'anys. Té potencial per ser un gran atleta».

De cara a l'exterior, Andorra té unes instal·lacions envejables; de cara a dins, ja està més a prop de trobar un relleu a François Soulié, qui fa tres anys que es va retirar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT