PUBLICITAT

Intercanvi de coneixements sobre l' educació en els drets humans

  • AINA acull cinc dies de sessions on hi participen una quinzena d'alumnes H L'objectiu principal és crear una xarxa de persones interessades al Principat
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Inauguració del curs amb la traducció del Petit Compass en primer pla, ahir Foto: ÀLEX LARA

Què vol dir discriminació i què sent una persona que ha sigut discriminada? Com aplicar els coneixement sobre els drets humans per implantar-los de forma pràctica a la societat? Preguntes com aquestes són les que es volen respondre durant el primer Curs Nacional d'Educació en drets humans que té lloc fins divendres a les instal·lacions d'AINA. La seu del Consell General va viure ahir la inauguració de l'esdeveniment que compta amb el recolzament del Consell d'Europa i del Govern d'Andorra. La presentació, presidida pel síndic general, Vicenç Mateu, va comptar amb la presència de la minestra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, amb el cap d'Educació i Formació del Departament de Joventut del Consell d'Europa, Rui Gomes, i amb el director d'AINA, Mn. Ramon Rossell. Tots ells van coincidir en afirmar que l'objectiu principal és crear una xarxa de persones al Principat que estigui interessada en l'educació en drets humans i en fer activitats per posar-la en pràctica.

Suñé va destacar la importància d'esdeveniments com aquest que surtin «de la iniciativa de la societat civil amb la col·laboració d'entitats andorranes». A més, la ministra va afirmar que és una iniciativa «molt interessant» perquè agrupa el coneixement sobre la matèria i «va adreçada a persones que puguin tenir responsabilitats directes en contacte amb els joves». Rossell, per la seva part, es va mostrar molt il·lusionat amb el curs i va afirmar que per ell «és un somni acollir aquest congrés». «Si aconseguim que els més petits duguin a la pràctica l'educació en drets humans, ja tindrem molt guanyat amb els adults», va assegurar Rossell justificant la importància del curs.

Totes les personalitats que van assistir a la inauguració van destacar la voluntat de crear una xarxa de treball entre persones i entitats interessades en l'educació en els drets humans. Entre ells el coordinador del curs, Ramon Tena, que va assegurar que la voluntat és la de consensuar sobre «totes aquelles activitats d'aprenentatge que ens ajudin a fer una societat més respectuosa amb els drets humans, però no a només amb la teoria, sinó a viure els drets humans i posar-los en pràctica».

futures edicions/ Tena no va descartar la possibilitat de celebrar futures edicions. «Aquest és un primer curs que es fa, però esperem que se'n facin més», va assegurar. A més, Tena va destacar que «és un esdeveniment per joves, però hi ha altres col·lectius que toquen molt d'aprop els drets humans com pot ser la justícia, la policia o la premsa» i va obrir la possibilitat d'estendre la formació a les àrees professionals que hi estiguin en contacte. La prioritat ara és promoure la implicació dels joves i la realització d'activitats relacionades amb l'educació en els drets humans.

Els alumnes / Al curs hi ha 15 alumnes inscrits, tot i que Tena no ha tancat la porta a que hi hagi incorporacions d'última hora. Tena ha assegurat que hi ha gent d'Andorra, Catalunya i València que assisteix al curs i ha explicat que hi ha tres perfils: els qui treballen amb joves, activistes en drets humans i gent jove que ha trobat un espai per satisfer les seves inquietuds i que seran «els futurs activistes en drets humans».

Un dels alumnes és el Demetrio, un valencià que és formador focalitzat en les minories, i que va explicar que assisteix al curs «per establir una xarxa de treball i saber quines són les activitats i estratègies que fan a Andorra» per ampliar els seus coneixements sobre el treball amb joves. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT