PUBLICITAT

Els Bombers reivindiquen capacitats en l'inici de la nova etapa

  • Assumeixen el transport urgent sota una «normalitat absoluta»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El responsable de la secció sanitària, Juanjo Barrio, a l'interior d'una de les noves ambulàncies, ahir Foto: ÀLEX LARA

Ahir, 1 de setembre, va iniciar-se una nova etapa en la gestió del transport sanitari al país, en la qual els Bombers recuperen bona part del protagonisme perdut l'any 2007 (llavors es va acordar que la gran part del transport l'assumissin empreses privades). Malgrat les novetats i noves responsabilitats, des del cos assumeixen els canvis «amb total normalitat», segons va manifestar el director, Joan Carles Recasens, que va voler defensar les capacitats de la seva plantilla per fer front al nou model, també pel que fa a la formació.

«S'ha volgut afirmar que no estem suficientment formats, però la realitat és que tots els bombers del país podem fer aquesta tasca», va defensar, ja que «som especialistes en emergències». Per aquesta tasca, Recasens es referia a tot el transport sanitari urgent no medicalitzat (quan cal metge és el mateix SUM qui s'hi desplaça), el qual implica al voltant de 3.000 serveis l'any. Amb tot, però, el director calcula que molt probablement en el còmput a final d'any la xifra serà sensiblement inferior a aquests tres milers.

De fet, una mostra de la normalitat amb la que s'ha assumit aquesta nova etapa és que ja ahir el cos va realitzar tres sortides més que les que hauria realitzat un dia abans, «i no ens ha canviat res».

El director va plantejar que, de fet, Bombers «mai ha deixat el transport sanitari ni l'atenció primària a les víctimes», però que segons el conveni estipulat, «ens han activat més o menys». Paral·lelament, en aquest període que tot just afronten hi ha més bombers disponibles que en l'etapa del 2007, concretament cinc, als qui se'ls ha d'afegir els integrants que es troben en procés de formació per entrar al cos. S'incorporaran a mitjans d'octubre.

Pel que fa als mitjans materials, els Bombers compten amb un total de set ambulàncies. Una a cada caserna a excepció de la central, on n'hi ha dues, a més de dues de reserva a punt per ser utilitzades en cas d'avaria o d'altres problemes tècnics.

El futur de la plantilla privada / La reorganització del transport sanitari ha implicat la reducció de dues a una empresa privada en l'atenció a les víctimes. Com que ja no assumeixen el transport urgent (es queden amb el no urgent i amb l'internacional), la feina baixa i no cal tant personal.

De tots ells, bona part ha estat reubicat a l'empresa que seguirà operant, Ambulàncies del Pirineu. Però hi ha vuit treballadors que s'ha quedat sense lloc de feina. D'aquests, dos s'han integrat a la plantilla del SAAS, i sis més han hagut de ser indemnitzats també pel SAAS, tal i com estipulava el propi conveni signat el 2007.

En aquest sentit, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària ja s'ha encarregat que en aquesta nova concessió, si s'haguessin de produir acomiadaments, no sigui la sanitat pública qui n'hagi d'assumir els costos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT