PUBLICITAT

El bacteri de les aigües superficials

  • La legionel·la afecta principalment a homes d'entre 40 i 70 anys i comporta pneumònia greu amb febre
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: ROGELIO ALLEPUZ

La legionel·la tornava a la principal actualitat aquestes darreres setmanes arran d'un brot a Sabadell i Ripollet, que de moment ha causat la mort de 10 persones. La por i desconeixença pel bacteri causava desconcert entre la població catalana, i ara aquest sentiment arriba també a Andorra després d'aquests tres casos seguits en el temps.

La legionel·losi és una malaltia causada per bacteris del gènere Legionella sp. Es considera un bacteri ambiental ja que el seu nínxol ecològic són les aigües superficials com llacs, rius, estanys i aigües termals.

En qualsevol cas, l'única via de transmissió del bacteri és l'aèria, o, en d'altres paraules, mitjançant la inhalació d'aerosols que continguin un nombre suficient de bacteris. No es contagia via transmissió persona-persona ni per animals.

Normalment la legionel·la es manifesta de dues maneres: una forma pneumònica greu (que serien els tres casos andorrans) o una forma no pneumònica, febril, autolimitada i lleu.

En el primer dels casos, els principals símptomes són els similars als d'una pneumònia: cefalea, fatiga, pèrdua de pes, debilitat, nàusees, vòmits, febre elevada i tos.

El període d'incubació normalment és de dos a deu dies. La malaltia es presenta principalment entre els 40 i els 70 anys, de dos a tres vegades més en homes que en dones, i molt rarament en menors de 20 anys. També afecta més a persones immunocompromeses, com ara diabètics, malalts amb malalties pulmonars cròniques, fumadors, etc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT