PUBLICITAT

Tres persones estan ingressades a Meritxell afectades per legionel·la

  • Salut reforça les accions de vigilància en punts conflictius però assegura que s'està davant de «3 casos aïllats»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Façana principal de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell Foto: EL PERIÒDIC

Tres persones d'entre 50 i 60 anys es troben a dia d'avui ingressades a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell després que se'ls hagi diagnosticat legionel·la. Dos d'ells es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i l'altra, una dona, està a planta. Així ho va comunicar ahir el Ministeri de Salut i Benestar, arran de la informació que els va donar a conèixer el mateix hospital.

Dels tres casos, segons va explicar ahir la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut al Ministeri, Rosa Vidal, dos van ingressar a finals de la setmana passada, mentre que el tercer es troba a l'hospital escaldenc des del 3 d'octubre, després de ser traslladat des de l'hospital de la Seu d'Urgell. Va ser allà on va ser diagnosticat. Es va traslladar a Andorra per rebre atenció mèdica.

Es tracta, en aquest darrer cas, d'un treballador fronterer que treballa a un magatzem d'Andorra la Vella i que puja i baixa cada dia des de la capital alturgellenca.

Arran dels tres casos de legionel·la, el ministeri «ha activat i reforçat les accions de vigilància actuals, en especial pel que fa al control dels potencials focus d'emissió de legionel·la», és a dir, torres de refrigeració i fonts ornamentals sobretot. S'estan seguint els protocols de vigilància ambientals que estableix la llei quan passen situacions d'aquest cal·lat. «Hem tornat a inspeccionar els focus que habitualment ja són inspeccionats», va assegurar Vidal. La llei data del 2002 i precisament es va fer arran del darrer brot de legionel·la que es va viure el país, aquell mateix any.

En qualsevol cas, Vidal va voler donar ahir un missatge de tranquil·litat a la població. Són tres casos «que coincideixen en el temps» però que podrien tractar-se de problemàtiques «aïllades». És a dir, que possiblement no s'han contagiat del mateix focus, i aquest fins i tot no té perquè ser, en els tres casos, dins de les fronteres andorranes. En qualsevol cas, «estem vigilants, a l'expectativa del que pugui passar», va manifestar Vidal.

De fet hi ha un dels tres pacients de l'hospital que molt probablement no es va infectar a Andorra. Es tracta d'un resident que durant «el període d'incubació no es trobava al país», va explicar Vidal. Dels altres dos se n'està estudiant les possibles zones de contagi però res indica «que han compartit espais geogràfics comuns». D'aquests dos un és el fronterer. Cap altre treballador del magatzem on treballa ha tingut símptomes de legionel·la.

Un pacient en estat «molt greu» / Tant bon punt Salut va comunicar els casos de legionel·la, l'hospital va informar també de l'evolució dels pacients. El resident està a l'UCI, «en estat estable dins la gravetat, amb insuficiència respiratòria. Necessita suport d'oxigen», van informar des del centre hospitalari. El cas que preocupa més és el de l'altre home, fronterer, que està a l'UCI, ja que es troba «en estat molt greu amb afectació pulmonar massiva i amb insuficiència respiratòria aguda que precisa de ventilació mecànica controlada». La seva situació és «crítica», malgrat que els darrers dies ha presentat «una lleu milloria».

Finalment, la dona que es troba a planta «està estable en estudi i en observació».

NORMATIVA PER ENDURIR EL CONTROL / Precisament ahir, dia en què es van comunicar els tres casos de legionel·la, aquest rotatiu publicava que Salut està treballant en un reglament per endurir el control a possibles focus de contagi de la malaltia. La legislació actual, del 2002, se centra sobretot en les torres de refrigeració, que és d'on surten al voltant del 90% dels casos de legionel·la. Un reglament posterior controla les piscines. Però també són factibles de tenir el bacteri d'altres sistemes com de retorn d'aigua sanitària calenta, fonts ornamentals i termals, o regs.

I aquí és on el ministeri treballa per tirar endavant el reglament, amb l'objectiu que es pugui aprovar abans d'acabar la legislatura. Ja es va intentar durant la de Jaume Bartumeu, però finalment no es va concretar. La idea és sobretot potenciar les mesures de prevenció. «No sé si ens quedarà temps, però hi estem treballant», va assegurar Vidal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT