PUBLICITAT

Confirmades les comissions rogatòries expedides al país

  • La jutgessa lamenta la «falta de cooperació» de la família
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pujol, durant la compareixença al Parlament de Catalunya, el passat 26 de setembre. Foto:JULIO CARBÓ

La jutgessa que investiga la fortuna oculta de Jordi Pujol i la seva família ha confirmat les comissions rogatòries que va expedir a Andorra, davant les sospites que els diners podrien derivar de «fonts il·lícites» i donada la «falta absoluta de voluntat de cooperar» de l'expresident català i la seva família per aclarir-ho. Així ho va recollir Efe, després de tenir accés a l'aute de la titular d'instrucció número 31 de Barcelona.

En aquest aute, la jutgessa desestima el recurs que la defensa dels Pujol va presentar contra la seva decisió d'ordenar comissions rogatòries a Andorra, per tal de descobrir els moviments dels fons que la família de l'expresident català va mantenir ocults durant 35 anys.

En el seu aute, la jutgessa recorda que la dona de l'expresident, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills han regularitzat davant d'Hisenda més de tres milions d'euros, una quantitat que la magistrada qualifica de «desorbitada». A més, destaca que el seu origen es desconeix i que, per tant, ha de ser investigat perquè «pot no derivar de les fonts lícites de renda d'aquestes persones».

La magistrada defensa, a més, la idoneïtat d'aquesta diligència, que va ser proposada per la Fiscalia, donada la «falta absoluta de tota voluntat de Jordi Pujol i Soley i de Marta Ferrusola Lladós de cooperar» en la investigació «mitjançant l'aportació de documents i informació bancària que permetessin establir l'origen lícit de les quantitats regularitzades a Hisenda».

Segons la jutgessa, l'expresident català i la seva família podrien «aclarir amb tota facilitat l'origen lícit d'aquests fons». Tot i això, fins ara «no només no ho han fet, sinó que per part de Jordi Pujol ni tan sols s'ha complimentat l'únic requeriment que se li ha dirigit, el corresponent a aportar còpia del testament lliurat» pel seu pare, Florenci Pujol Brugal.

La jutgessa recorda que Pujol, tant en la seva carta de confessió com en la seva compareixença al Parlament, «s'ha limitat a manifestar de forma reiterada que l'origen dels fons regularitzats per la seva família era l'herència de Florenci Pujol, sense aportar cap dada concreta i acreditada de la quantitat hereva, dels comptes bancaris en els quals es va poder ingressar aquesta herència ni dels moviments que es van poder fer al llarg dels anys».

Segons l'opinió de la magistrada, Pujol tampoc ha detallat cap dada sobre «les transferències realitzades a comptes bancaris en entitats estrangeres», una falta de cooperació que segons el seu parer «fa necessari que la jutge hagi d'intentar accedir a aquesta documentació i informació mitjançant diverses diligències, entre elles la pràctica de les comissions rogatòries».

manos limpias, endavant / En el seu aute, en què també desestima la petició de la defensa perquè s'aparti Manos Limpias del procés, la jutgessa defensa la necessitat de seguir investigant la fortuna dels Pujol atès que els fets relatats en la denúncia que el sindicat va presentar «presenten caràcters de diversos delictes greus».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT