PUBLICITAT

Els pares separats recolliran firmes a favor de la custòdia compartida

  • L'entitat espera poder assolir el 10% d'inscrits al cens electoral
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió de l'Associació de Pares de Famílies Separades al Centre Cultural la Llacuna d'Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

L'Associació de Pares de Famílies Separades iniciarà en els propers dies una campanya de recollida de signatures per demanar que en cas de separació o divorci es doni, per defecte, la custòdia compartida dels fills a tots dos progenitors. En concret vol dur a terme una iniciativa legislativa popular que promogui els canvis legals que ho facin possible. Ara, segons va explicar un dels vocals de l'entitat, Jordi Blat, s'està pendent del vist-i-plau de l'Agència de Protecció de Dades per tal de poder posar en marxa la proposta.

L'objectiu és aconseguir arribar a assolir el 10% de persones inscrites en el cens nacional, el que es tradueix en unes 2.200 persones, el nombre mínim que estableix la legislació per poder-la entrar al Consell General en forma d'ILP. Tot i així, els responsables de l'associació esperen poder comptar també amb la complicitat d'altres persones residents i que estiguin sensibilitzades per la problemàtica.

RECOLLIDA DE FIRMES / En una primera fase l'entitat ha confeccionat blocs que contenen 100 signatures que a la vegada distribuiran els mateixos amics, familiars i simpatitzats de l'associació en diferents indrets del Principat. Serà, a partir d'una segona fase, quan es plantegen fer més difusió a través de campanyes específiques en diversos mitjans de comunicació.

Blat va assenyalar que lliuraran les signatures en la propera legislatura ja que si es presentés en l'actual, a punt d'acabar, «no es podria debatre i s'hauria de repetir el procés de recollida de signatures de cara a la següent».

Aquesta mateixa petició de canvis legals també formarà part del programa electoral d'un dels partits de l'actual oposició parlamentària, tot i que Blat no ho va voler desvetllar.

En línies generals el que es pretén fer és modificar l'articulat de la llei del matrimoni o bé afegir-hi els articles corresponents amb la idea que la custòdia sigui compartida per defecte i en el supòsit que una de les parts digués que no, «hauria d'al·legar el per què».

SITUACIONS INJUSTES/Segons Blat, el que no pot ser és que en un trencament d'una parella, una de les dues parts es quedi amb el fruit de la parella, sinó que ha de ser compartit de cara als nens i al matrimoni. «Tampoc és de rebut és que de 365 dies que té l'any, els fills estiguin 300 amb la mare i 65 amb el pare, la qual cosa és aberrant». Al respecte, va indicar que la situació és «molt injusta» i no respecta «el principi de proporcionalitat i igualtat com recull la mateixa Constitució».

L'associació considera inexplicable que en la gran majoria dels casos les resolucions judicials atorguin la custòdia dels fills a la mare. Blat va explicar que fins i tot es detecten denúncies falses de maltractament per part d'algunes dones i que «en general acostumen a ser falses i sense cap informe mèdic que demostri que hi van haver lesions o danys físics». Tot i així les sentències «sempre acostumen a ser favorables a les mares».

La primera ILP que va prosperar va ser la que va presentar la periodista Noemí Rodríguez, que va promoure l'actual llei antitabac. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT