PUBLICITAT

El caçador de volcans

  • L'andorrà Jaume Puigcercós fa gairebé vint anys que viu «enamorat» de les erupcions
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La lava del volcà de l'illa de Fogo cobreix una casa durant l'erupció de finals de novembre Foto: jaume puigcercós

És comú haver vist erupcions volcàniques a través del televisor, des del sofà de casa a milers de quilòmetres de distància. El que no és tan comú és haver-les vist des d'escassos metres, sentint la potència que desprèn «la sang de la Terra» quan surt a l'exterior, amb els rius de lava destrossant tot el que se'ls hi posa per davant. Això és, precisament, el que fa l'andorrà Jaume Puigcercós des de fa gairebé 20 anys. Ell és el que podríem considerar un «caçador de volcans».

Gràcies a la informació que li arriba dels vulcanòlegs, i dels estudis de geologia de Puigcercós, sap amb una precisió envejable on i quan hi haurà una erupció. La seva passió és tal que ha viatjat a tots els continents, arribant a llocs com Hawai, Indonèsia, Sicília, Costa Rica... Això sí, tot i l'extensa llista, Puigcercós sempre descobreix i sent coses noves: «no hi ha mai dues erupcions iguals, tots els volcans són diferents». Normalment hi viatja sol, tot i que quan arriba al seu destí sovint s'ajunta amb científics, vulcanòlegs que es dediquen a estudiar els fenòmens d'aquest «miracle de la natura» i que, després de tants anys, ja hi té una relació fluïda.

Tants anys caçant volcans l'han portat a ser un autèntic expert, una persona que, tot i que reconeix que són «impredictibles», és capaç de moure's amb seguretat al voltant d'un d'aquests volcans. «L'atracció i la màgia de les erupcions és més gran que la por», tot i les curtes distàncies que sovint el separen dels quasi 1.000 graus centígrads de la lava. I és que reconeix que «des del primer volcà va ser un amor a primera vista. Veure una erupció és una cosa mol forta, una de les millors sensacions que he viscut mai».

L'illa de Fogo / El darrer indret on va viatjar fa poques setmanes Puigcercós va ser l'illa de Fogo, situada a l'arxipèlag de Cap Verd. La major part de l'illa és un volcà i les continues erupcions l'han fet créixer fins arribar als 480 quilòmetres quadrats que fa actualment. Es considera que la gran erupció datada el 1680 va ser la que li va donar la forma cònica i va crear els nou quilòmetres de diàmetre de caldera.

La darrera erupció del segle XX es va produir el 1995. Després de 19 anys de calma i silenci, amb la població assentada i la producció de vi permetent viure amb relativa tranquil·litat fins i tot dins la mateixa caldera, el volcà Fogo es va despertar el 23 de novembre. Per Puigcercós, una nova oportunitat per viure en primera persona la força de la mare Terra. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT